Cum profita bancile de subventiile fermierilor

agricultura.jpg

Pe baza adeverintelor APIA, institutiile financiare acorda credite fermierilor. Practic, o parte dintre ajutoarele pentru agricultura ajung in profiturile bancilor sub forma de dobanzi si comisioane. Institutiile financiare primesc o mana de ajutor si din partea institutiilor statului, care platesc ajutoarele de multe ori cu intarziere.

Tot mai multe banci si institutii financiare nebancare au inceput sa atace nisa finantarilor agricole. Ele nu acorda insa imprumuturi riscante, pentru dezvoltarea de afaceri noi sau pentru investitii in ferme decat in mica masura, ci pentru capitalul de lucru pe baza subventiilor pe care le primesc fermierii. Drept garantii bancile solicita, in primul rand, adeverinta de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) din care sa reiasa valoarea ajutoarelor pentru suprafata sau pentru animale care sunt acordate din fondurile Uniunii Europene si ale statului roman. In acest sens, APIA a incheiat un acord de colaborare cu nu mai putin de 18 entitati financiare, printre ele gasindu-se si nume mari din domeniu precum: BCR, BRD, Raiffeisen sau Banca Transilvania.

Pe lista sunt si banci mai mici, ceea ce arata interesul sporit pentru aceasta zona de afaceri. El vine din faptul ca riscurile sunt minime, aproape egale cu zero fiindca oricum subventia va fi primita de fermier, chiar daca intr-un interval de timp mai indepartat. Practic, prin acest mecanism o parte din subventia care ar trebui achitata fermierilor pentru activitatea din domeniu ajunge in conturile bancilor. Multe firme sau persoane fizice aproape ca sunt nevoite sa apeleze la acest gen de finantare din cauza intazierilor la plata acestor fonduri. Ei nu au prea multe alternative: ori vand ieftin productia imediat dupa recoltare ori asteapta o conjuctura mai favorabila, dar in acest ultim caz va fi greu de finantat reinfiintarea culturilor agricole.Costurile unui asfel de imprumut nu sunt de neglijat. De exemplu, Banca Transilvania acorda finantare pentru fermieri cu o dobanda variabila de 6,480% (Robor 6M plus 3,75p.p.) si un comision de analiza de 50 de lei, ceea ce conduce la o dobanda totala efectiva de 7,90% la un credit pe 12 luni, conform informatiilor postate pe site-ul propriu. Creditul nu poate depasi 90% din valoarea subventiilor. In aceste conditii, la ajutoare in valoare de 22.000 de lei se acorda un imprumut de 19.800 de lei, iar la final valoarea totala ce trebuie platita va fi de 20.489 de lei.

Rezulta de aici, in ipoteza in care creditul va fi rambursat peste un an, ca fermierul va primi mai putin cu aproximativ 700 de lei. Cu alte cuvinte, in exemplul de mai sus, fara prea mari eforturi si fara sa isi asume riscuri, banca va incasa un procent de 3% din subventia cuvenita fermierilor. Si bancile mai mici au aproape aceleasi conditii de creditate, cu unele mici diferente. De exemplu, Credite Agricole acorda imprumuturi pentru fermieri in cuantum de 90% din subventia acordata cu o dobanda variabila de Robor 6M plus 2,5 pp si un comision de acordate de maxim 1%. Lista completa a institutiilor care au acorduri de colaborare, conform site-ului APIA.org este urmatoarea: BRD, CEC Bank SA, Intesa Sanpaolo, Pireus Bank, OTP, Procredit Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit, Banca Transilvania, Veneto Banca, Bancpost, BCR, Patria Bank, Good.Bee Credit IFN, Creditcoop, Libra Internet Bank, Carpatica si Credit Agricole Bank.  

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top