Cum se cheltuie banii de la stat pe 2013. Ce finantari sunt interzise

carnet1.jpg

Ministerul Finantelor a publicat pe site proiectul Legii bugetului de stat pe 2013. Veniturile luate in calcul sunt de 98,18 miliarde de lei, iar cheltuielile in suma de 116,35 miliarde de lei, cu un deficit de 18,17 miliarde lei.

Pe de alta parte, salariul minim brut pe economie va fi majorat in acest an in doua etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungand astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei, au declarat surse oficiale. Decizia a fost luata de Guvern in urma consultarilor cu Fondul Monetar International.

Ce finantari sunt interzise

Proiectul Legii bugetului prevede interzicerea finantarii lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii in continuare, astfel incat sa se respecte termenele de punere in functiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate in derulare.

In plus, sunt interzise finantarile de investitii noi daca in portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista proiecte in derulare al caror termen de implementare stabilit prin contract este depasit, pana la finalizarea acestora.

Descarca Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013

Premierul Victor Ponta a declarat recent, in conferinta de prezentare a „starii natiunii”, ca Guvernul va interzice, prin Legea Bugetului, finantarea de la bugetul de stat a investitiilor pentru care autoritatile locale sau centrale pot accesa fonduri europene.

O decizie pe care am luat-o impreuna cu domnul Dragnea (Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice n.n.) si cu domnul Teodorovici (Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene n.n.), evident sustinuta de ministrul de Finante si ministrul Bugetului, de a nu mai aproba finantarea niciunei investitii – in special vorbesc de autoritati centrale si locale – pentru care exista posibilitatea de a accesa fonduri europene„, a declarat recent Victor Ponta.

Daca poti sa te duci si sa accesezi un fond european, nu mai vii sa ceri bani de la bugetul de stat, pentru ca fie nu ai energia, fie nu ai competenta, fie nu ai dorinta de a te supune regulilor stricte care privesc utilizarea banilor europeni. De ce sa dam bani de la buget, daca pot fi accesati din fonduri europene aflate la dispozitia Romaniei?„, s-a intrebat retoric Ponta.

Ce prevede proiectul bugetului de stat pe 2013:

Pentru anul 2013, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate prevazute de Legea nr.95/2006, privind reforma in sanatate, vor fi de 5,2% pentru cota datorata de angajatori, 10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr. 95/2006 si 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse.

Majorarea cu 4% a valorii punctului de pensie, respectiv la 762,1 lei. Punctul de pensie va creste cu 30 de lei, de la 732 la 762 de lei. Pensia minima ramane la 350 de lei.

In 2013 cei 158.000 de pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne si SRI vor avea o pensie medie lunara de 2.473 de lei.

In calcularea bugetului necesar platii pensiilor de stat in 2013 Guvernul a avut in vedere plata a 4,694 milioane pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii cu o pensie medie lunara de 791 de lei.

Bugetul Asigurarilor pentru Somaj a fost propus la 1,71 miliarde lei. El a fost calculat avand in vedere plata a 149.000 de beneficiari de indemnizatie de somaj cu o suma medie de 487 de lei si a 25.000 de beneficiari de indemnizatie de somaj pentru absolventi in valoare medie lunara de 250 de lei.

Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 3,5% la 4% din venitul brut al salariatului, iar suma colectata este estimata pentru acest an la 3,05 miliarde de lei, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru acest an. Guvernul se asteapta ca totalul contributiilor la pilon II (pensii private obligatorii) sa fie 3,05 miliarde lei fata de 2,06 miliarde lei in 2012.

Cresc cheltuielile cu pensiile

Guvernul estimeaza ca in 2014 va trebui sa subventioneze bugetul de pensii de stat cu 15,1 miliarde de lei, suma urmand sa ajunga la 15,5 miliarde de lei in 2015 si la 15,8 miliarde de lei in 2016.

Bugetul de pensii al SRI va creste cu 1,18%, de la 345,5 milioane lei, la 349,5 milioane lei

La Minsterul Afacerilor Interne, cheltuielile pentru „pensii si ajutoare pentru batranete” scad cu 6,2%, de la 2,04 miliarde lei  la 1,91 miliarde lei.

La Ministerul Apararii Nationale, cheltuielile legate de pensii cresc cu 0,4%, la 2,42 miliarde lei.

Pe de alta parte, Guvernul va achita creditorilor in 2013 dobanzi in valoare de 10,4 miliarde de lei, in crestere cu 13% fata de 2012, cand sumele achitate la acest capitol au fost de 9,3 miliarde de lei.

Mai multi bani pentru sporuri si indemnizatii de conducere

De la bugetul de stat vor fi platite in acest an indemnizatii de conducere in valoare de 27,4 milioane lei. De bani vor beneficia sefii din administratia centrala, fara a lua in calcul administratia locala si institutiile finantate integral sau partial din venituri proprii.

Administratia centrala va acorda propriilor angajati si „sporuri pentru conditii de munca” in valoare de 700 milioane lei (155 milioane euro, la un curs de 4,5 lei/euro) in crestere cu 21% fata de 2012.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top