Dacian Ciolos: Delta Dunarii si zona aferenta au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro pana in 2020

ciolos.jpg

Premierul Dacian Ciolos a declarat, ca Delta Dunarii si zona aferenta acesteia au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro pana in 2020, pentru finantarea de proiecte eligibile pe diferitele programe operationale.

Dacian Ciolos a participat, la Tulcea, la dezbaterea Strategiei integrate de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii impreuna cu mai multi ministri si reprezentanti ai administratiei centrale si locale cu responsabilitati in implementarea acestei strategii.

Potrivit lui Ciolos, aceasta a fost ultima dezbatere publica in procesul de elaborare a Strategiei pentru dezvoltarea durabila a Deltei Dunarii.

„Este o ultima discutie inainte de a intra in procesul de aprobare a acestei strategii. Noi ne propunem sa finalizam acest proces in luna iunie, in asa fel incat odata ce strategia este aprobata sa putem trece la finanatarea de proiecte in cadrul acestui instrument teritorial de investitii. Acest instrument teritorial de investitii inseamna ca pentru zona Deltei Dunarii sunt rezervate fonduri alocate pe diferitele programe operationale din fonduri europene pentru perioada pana in 2020. Deci practic Delta Dunarii si zona aferenta au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro pentru perioada pana in 2020 pentru a finanta proiecte eligibile pe diferitele programe operationale, atat cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, cat si de Ministerul Dezvoltarii Regionale, dar si de Ministerul Agriculturii”, a spus Ciolos.

Totodata, Dacian Ciolos a precizat ca dincolo de fondurile alocate pentru Delta Dunarii in acesti ani, cel mai important este sa se constituie „o dinamica de dezvoltare a acestei regiuni, care sa fie asumata de actorii locali insisi”. „In general sa intelegem faptul ca viitorul Deltei presupune in primul rand capacitatea de a pastra si de a pune in valoare o civilizatie socio-economica si de mediu locala specifica si nu idei care sa vina din import”, a explicat Dacian Ciolos.

Prim-ministrul a mai spus ca suma de 1,114 miliarde de euro va fi investita in patru domenii mari.

„Am discutat de cele patru domenii si teme mari (…) si anume mediul, protectia mediului, regenerarea mediului si punerea in valoare a mediului ca o resursa locala, inclusiv din punct de vedere social si economic. Apoi, un al doilea pilon care vizeaza investitii cu caracter economic durabil, dezvoltare locala, bazata pe resursele locale in primul rand, turism, agricultura, pescuit, servicii. Apoi, un al treilea pilon care vizeaza serviciile care trebuie sa fie imbunatatite pentru locuitorii Deltei, ne gandim aici la infrastructura, la transport, dar si la educatie si sanatate. Apoi, un al patrulea pilon legat de infrastructura de transport si de comunicatii pe care vor veni investitii. Aceste investitii vizeaza atat inima Deltei, deci zona umeda a Deltei, dar si regiunile din jurul Deltei si a reiesit din discutiile pe care le-am avut astazi ca va trebui sa gasim un echilibru intre fondurile care sunt alocate in infrastructura pentru a conecta Delta la restul lumii, dar si fondurile care trebuie sa fie rezervate in mod specific Deltei ca atare. Una din critici si din observatii este ca in previziunea de repartizare bugetara care a fost facuta pana acum nu sunt suficiente fonduri alocate pentru inima Deltei si aceste lucruri le vom corecta sau le vom adapta imediat ce vom aproba aceasta strategie”, a mai afirmat Dacian Ciolos.

Premierul a mai adugat ca oamenii din zona Deltei Dunarii nu stiu sa isi pregateasca proiecte pe fonduri europene si au acces dificil la resursele de care au nevoie sa-si asigure cofinantarea.

El a declarat ca este nevoie ca si particularii din Delta sa poata atrage fonduri europene pentru mici afaceri, nu doar autoritatile, care fac proiete de infrastructura.

„Mi-as dori ca, dincolo de proiectele mari de investitii, sa gasim solutiile cele mai adaptate pentru ca si oamenii care traiesc in Delta sa aiba acces la aceste resurse. Ei, de multe ori, au acces mai greu, pentru ca nu stiu sa isi pregateasca proiecte, pentru ca pragurile minime sunt prea ridicate, au nevoie de cofinantare, de acces la credite bancare si asa mai departe„, a spus premierul Ciolos.

Prim-ministrul a cerut crearea unor „echipe de facilitatori” care sa-i ajute pe locuitorii din Delta Dunarii sa deruleze proiecte europene.  

„Trebuie gasite solutii astfel incat sa poata avea acces la fonduri si familiile, prin punerea in valoare a patrimoniului arhitectural, patrimoniului culinar, pentru a combina activitatea turistica cu specificul local. Pentru toate acestea, va fi nevoie de mai mult decat fonduri, va fi nevoie si de echipe de facilitatori care sa-i ajute pe acesti beneficiari mai mici, incat sa poata simti acest potential de dezvoltare si oamenii care traiesc acolo„, a explicat Dacian Ciolos.

Scopul procesului de consultare asupra Strategiei este acela ca documentul final sa asigure un echilibru intre proiectele publice si cele private, dar si intre prioritatile de finantare.

In abordarea Guvernului, strategia trebuie sa tina cont atat de infrastructura de transport, cat si de cea sociala si de mediu, in scopul de a implementa proiecte care sa asigure dezvoltarea economica durabila a Deltei.

De asemenea, conservarea patrimoniului cultural si pastrarea traditiilor trebuie sa reprezinte un element esential al Strategiei, mai spune Guvernul

Prin instrumentul Investitia Teritoriala Integrata Delta Dunarii se pun la dispozitie fonduri de peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea regiunii.

Banii sunt insa asigurati tot prin programele operationale de fonduri europene, gestionate de diverse ministere.

Conform unei prezentari mai vechi de la Guvern, instrumentul finanteaza in special proiecte mari de infrastructura, derulate de institutii publice.

Si privatii au, insa, ceva bani alocati, pe verticala, prin acest instrument, care canalizeaza, catre Delta Dunarii, 1,1 miliarde de euro, din mai multe programe operationale.

Pentru antreprenoriat, sunt disponibili bani europeni in Programul National de Dezvoltare Rurala, Programul Operational Pescuit, Programul Operational Competitivitate etc.

Documente utile:
Prezentarea cu alocarile de bani europeni prin instrumentul dedicat Deltei Dunarii
Dezbaterea

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top