Dacian Ciolos: Vreau sa ne concentram pe calitatea absorbtiei la fondurile europene

bani_plic.jpg

ciolosPremierul Dacian Ciolos a declarat dupa discutiile purtate la Ministerul Dezvoltarii, ca a insistat mai mult asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene si pe impactul acesteia asupra diferitelor sectoare prioritare.

“Am discutat mai mult despre fondurile europene,in ideea in care ministerul este intr-un anumit fel finantator atat pe programe de investitii la nivel local, la nivel regional, dar vizeaza si anumite politici sectoriale pe care le avem ca prioritate. Am insistat pe faptul ca, de acum inainte, cand vorbim de fonduri europene, as vrea sa nu mai tratam fondurile ca pe o sursa de finantare doar, ci sa ne concentram pe gradul de absorbtie. Vreau sa ne concentram si pe calitatea absorbtiei, si pe impactul acesteia pe diferite sectoare pe care ne-am stabilit anumite prioritati”, a precizat Ciolos.

El a adaugat ca la MDRAP exista un instrument care permite masurarea impactului anumitor investitii la nivel teritorial.

“Exista mai multe programe informatice aici care permit sa suprapunem pe un teritoriu dat investitii care au fost facute din fonduri publice, nationale sau europenein ultimii ani, investitiiin infrastructura, economice, cu caracter social, si care ne permit sa evaluam gradul de dezvoltare a unui anumit teritoriu si, deci, fezabilitatea si utilitatea altor investitii pe viitor. Si,in felul acesta as vrea sa putem sa continuam modul de gandire a utilizarii fondurilor europene”, a explicat Ciolos.

Seful Executivului a spus ca se gandeste, pornind de la datele existente, la modulin care ar putea fi dezvoltate anumite aplicatii care sa fie utile nu doar pentru decidentii politici la nivel local, dar si pentru sectorul privat.

“Pentru ca atunci cand cineva vrea sa faca o investitieintr-o anumita zona, sa poata sa stie pe ce infrastructura conteaza — de transport, de interes public. Deci, e un punct de pornire interesant, apropo de corelarea dintre investitii, utilitatea si impactul investitiilor”, a mai precizat Ciolos.

Sursa: Agerpres

One thought on “Dacian Ciolos: Vreau sa ne concentram pe calitatea absorbtiei la fondurile europene”

  1. Balici Mihai spune:

    Corect si sper ca premierul sa dea o noua directie a alocarilor in bugetul aprobat de Bruxell
    Nu este posibil ca la un fond guvernamental unde se aloca 7 milioane de euro sa se creeze peste 500 de locuri de munca , iar la un proiect cu fonduri europene unde o firma de apartament primeste 5 milioane de euro , pentru consiliere someri ,intruniri ,conferinte, schimburi de experienta , calificare frizeri ,ospatari ,fierari betonisti nu are nici o obligatie sa creeze macar un loc de munca
    Pai nu ar fi mai bine ca acesti bani pe care culmea UE ni-i aloca in proportie de peste 20% din totalul sumei sa fie alocati scolilor profesionale de 2-4 ani , sa fie alocati IMM , spitalelor , drumurilor etc , decat cca 4 miliarde sa nu aduca un plus valoare cuantificabila
    Apoi mai vedem ca o multime de bani se dau pentru cercetare , ca si cum toate IMM fac numai cercetare si inovare ,in loc sa se dea pentru infiintare, modernizare, retehnologizare IMM , pentru ca asa zisii europarlamentarii ai nostri sunt total rupti de realitatea romaneasca si au devenit slugi ale UE, deoarece gresit interpretam noi ca ei iau salarii si pensii de la UE , nu sunt platiti de noi prin cele doua miliarde de euro care le dam cadou la Bugetul UE ca tribut-contributie ca suntem membri UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.