Florin Jianu (PTIR): Fondurile europene ar trebui sa aiba in atentie rezolvarea problemelor din economie

fonduri-europene.jpg

jianu_florinFondurile europene vor trebui sa aiba in atentie mai degraba rezolvarea problemelor din economie si nu niste chestiuni vagi, largi, care nu au continut si substanta, a declarat presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), Florin Jianu.

“In primul rand, pentru a fi accesat, un fond trebuie lansat. In ultimii doi ani, precum si in aceasta perioada, nu vedem un calendar foarte clar si asumat de lansare a fondurilor europene. In al doilea rand, inca nu se stie forma finala a ghidurilor pentru ca IMM-urile sa isi poata pregati documentatia, sa isi pregateasca formularistica. In al treilea rand, vedem o noua bariera, pusa intreprinzatorilor noi, care s-ar putea ca printr-un Ordin al ANAF, care cere evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, sa nu se poata inregistra”, a precizat Florin Jianu.

Fostul ministru pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a preciazat ca modalitatea de aplicare pentru accesarea fondurilor europene este o alta bariera.

“Inca nu stim daca se va face pe hartie, online, conform caror formulare. Aproape nimeni nu a vazut acest sistem. Sau prea putini, fiindca la sfarsitul anului trecut a fost o sesiune la care au fost implicati foarte putini beneficiari ai acestui instrument MySMIS. Este nevoie de o perioada in care sa te acomodezi cu el, sa vezi cum functioneaza”, a spus presedintele PTIR.

MySMIS este interfata de front office destinata beneficiarilor Programului Operational Asistenta Tehnica. De altfel, cu o luna in urma, Autoritatea de Management pentru Programului Operational Regional (AMPOR) a propus Ministerului Fondurilor Europene ca liniile bugetare ale aplicatiei sa fie organizate conform HG 28/2008 privind continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice.

Toate aceste lucruri, bariere, nu fac decat sa asistam la ceea ce am asistat in perioada anterioara, la sfarsitul anului 2015. Toate firmele care puteau accesa fonduri europene precum si ONG-uri sau patronate au lucrat pana in ultima zi a anului. Vom risca sa facem exact aceleasi greseli. Din programarea fondurilor 2014-2020 nu am vazut vreo imbunatatire in ceea ce priveste modalitatea de aplicare, usurinta de a aplica. In zona resurselor umane, Florin Jianu crede ca autoritatile ar trebui sa se concentreze mai mult in rezolvarea problemelor stringente din economie, ca de exemplu proiectul ,,Primul loc de munca’.

Trebuie sa ajutam tinerii sa isi gaseasca un loc de munca platind angajatorilor, de la buget, o suma egala cu salariul de baza minim brut pentru fiecare tanar fara experienta pe care il angajeaza pe o perioada nedeterminata, sau cel putin pentru un an. Va dau exemplul domeniilor prioritare ale Romaniei — domeniul creativitatii. Ar trebui sa facem un program Romania creativa, un program de scoli profesionale, sa sustinem invatamantul profesional si tehnic, sa facem un program de ucenicie, un program de voluntariat.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.