Daciana Sarbu solicita la Bruxelles sprijin pentru apicultori si pentru combaterea fenomenului mierii contrafacute

media-146183701246641100.jpg

Apicultorii ar trebui sa beneficieze de un sprijin financiar mai consistent, iar fenomenul mierii contrafacute ar trebui combatut mult mai eficient, sustine eurodeputata Daciana Sarbu, intr-un comunicat de presa.

“Numai produsele care contin 100% miere trebuie sa poata fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeana poate garanta acest lucru prin revizuirea legislatiei”, a subliniat eurodeputata in plenul Parlamentului European, solicitand sprijin financiar mai consistent pentru apicultori si combaterea mult mai eficienta a fenomenului mierii contrafacute, adesea provenind din afara Uniunii Europene (UE).

Sarbu, membra a Comisiei de Agricultura din Parlamentul European, a mentionat, totodata, ca “prin masuri puternice si eficiente, institutiile europene au obligatia sa se asigure ca apicultorii sunt sprijiniti pentru a fi competitivi pe piata, iar consumatorii cumpara miere, si nu un produs care contine 30% miere si restul aditivi’.

Potrivit sursei citate, apicultura ofera Romaniei o sansa considerabila pe piata europeana, unde detine deja un rol important, dar in acelasi timp apicultorii romani si europeni se confrunta cu dificultati serioase. in acest context, Daciana Sarbu a si propus mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Eurodeputata a solicitat suport financiar pentru apicultori, atat prin plati cuplate, cat si prin plati compensatorii – in situatii in care productia este afectata de vremea nefavorabila. Alte masuri vizeaza sprijinirea acestora prin programe de formare si schimburi de experienta intre statele membre, crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din tari terte, precum si infiintarea mai multor laboratoare care sa verifice si sa garanteze calitatea produselor din import.

Conform statisticilor, prezentate in raportul dezbatut in sesiunea plenara a Parlamentului European, in UE activeaza peste 620 000 de apicultori, iar sectorul apicol este vital pentru UE, contribuind cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeana, pe langa contributia semnificativa la mentinerea biodiversitatii.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.