Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a demarat procedura de recunoastere a fabricilor de zahar

06a65b7e89ba3b285a867f4f2c1f15f1_XL.jpg

Regulamentul (CE) nr. 1185/2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307 si 1308/2013 ale Parlamentului European si ale Consiliului, in ceea ce priveste notificarile catre Comisie ale informatiilor si documentelor, a adus modificari si in piata zaharului.

In acest sens, la nivelul MADR, a fost adoptata Ordonanta de urgenta nr.94/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare, precum si Ordinul nr.10/2018 pentru aprobarea procedurii de recunoastere a operatorilor economici care desfasoara activitati privind fabricarea zaharului din sfecla de zahar si/sau din rafinarea zaharului brut din trestie.

Potrivit prevederilor ordinului sus-mentionat, fabricile de zahar care depun cerere si documentatia aferenta acesteia, sunt verificate de catre comisia constituita in acest sens, pentru a primi recunoasterea ca operator economic care desfasoara activitati de fabricarea zaharului, daca indeplinesc conditiile de recunoastere. Comisia de verificare a fabricilor este formata din reprezentanti ai MADR, ASAS, Patronatul zaharului din Romania, Federatia cultivatorilor de zahar din Romania si Directia Agricola Judeteana pe raza caruia se afla fabrica de zahar.

Comisia astfel formata a verificat fabricile Antrepriza Zahar Bod SRL si Tereos Romania SA, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie verificate si celelalte fabrici.

Mentionam, de asemenea, ca potrivit prevederilor Ordinului nr.619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, producatorii de sfecla de zahar pot beneficia de ajutor national tranzitoriu si sprijin voluntar cuplat, daca fac dovada incheierii unui contract cu o fabrica de zahar recunoscuta de MADR.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.