Daea: Ne propunem sa accesam in acest an 3,2 miliarde de euro de la UE, insa procedurile greoaie ii descurajeaza pe fermieri

2-petre-daea-mfax.jpg

Romania isi propune sa acceseze in acest an 3,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru agricultura, fata de 3,3 miliarde de euro anul trecut, insa procedurile greoaie ii descurajeaza pe potentialii beneficiari, a declarat, luni, ministrul de resort, Petre Daea, in cadrul unei conferinte de profil.

“Si noi, si Comisia Europeana, si cu atat mai mult oamenii de jos au realizat ca o serie intreaga de proceduri sunt foarte grele. Unele dintre ele te aduc in pragul disperarii si a renuntarii de a mai urma un asemenea drum. Suntem intr-o intelegere deplina cu Comisia Europeana, care a avut multe initiative privind usurarea procedurilor. si noi avem la fel norme interne care, unele, au sfidat imaginatia si a trebuit sa le corectam pentru a putea intra in planul executiei cu o anumita viteza. S-a facut si mai trebuie facut, inclusiv Comisia Europeana e constienta de acest lucru. Nu este data, prilej in care sa nu discutam despre modul concret in care sa schimbam ce trebuie, astfel incat sa realizam ce ne-am propus fiecare”, a spus ministrul.

La finele anului trecut, Daea declara ca fondurile europene pentru agricultura care au intrat in Romania in 2017 se ridica la 3,3 miliarde de euro, ceea ce este un rezultat bun, onorant si onorabil, dar care ne solicita in continuare multa atentie.

“Cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, dupa un grad de absorbtie de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care sustine PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro si mai avem o cerere de restituire in valoare de 627 de milioane euro. Aceasta suma si cu cele primite in tara pana la aceasta data aduce Romania la o suma de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicita in continuare multa atentie, multa munca si staruinta in asa fel incat sa ne facem datoria”, a spus Daea, la conferinta de bilant.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.