Senior Consultant al companiei Extind Management, Dan Zaharia este unul dintre afaceristii care va participa, pentru a doua oara, la Misiunea Economica Afaceri.ro Cernauti. El ne va spune in randurile de mai jos de ce trebuie sa ne deschidem ochii si pietele catre vecinul ucrainean cat mai repede si care ar fi pasii pe care i-am putea face.
Pentru el, orasul de la granita de nord poate fi tranformat intr-o veritabila poarta de intrare-iesire din UE, tranformand regiunea intr-o zona industriala puternica pentru cele doua tari. Dar daca nu ne miscam mai repede, s-ar putea sa devenim doar „marginea unei Europe”.
De profesie economist, Dan Zaharia are peste 15 ani de experienta in management, vanzari si dezvoltare imobiliara. El detine compania Extind Management, care se ocupa de inchirierea cladirilor de birouri din orase ca Iasi sau Cluj Napoca; este site manager al Scolii informale de IT si e membru fondator al filialei ROGBC Moldova in cadrul Consiliului Roman al Cladirilor Verzi.
Cernauti: o resursa in domeniul IT&Outsourcing
Oras cu un puternic potential IT, Cernauti poate deveni o resursa importanta pentru Romania, in domeniul IT&outsourcing, crede Dan Zaharia. „Am aflat ca sunt vreo 500 de absolventi de facultati de profil pe an, cam jumatate din pipeline-ul de la Iasi. (…) Am fost din ce in ce mai convinsi ca e nevoie de un sprijin guvernamental pentru atragerea talentelor din imediata noastra proximitate pe domenii strategice cum ar fi si IT-ul, dar putem adauga si medicina aici”, spune Zaharia.
Acesti absolventi ar putea ajuta la acoperirea deficitului care exista pe piata IT din tara noastra. Dar in acest sens, statul roman trebuie sa redefineasca un sistem eficient de atractie si retentie a talentelor in domenii cheie, iar primul pas a fost facut de deputatul Varujan Pambuccian, care propune modificare legii cetateniei.
„Ideea acestei initiative a pornit de la faptul ca avem in momentul de fata un deficit foarte mare de candidati in domeniul IT, pe care nu il putem acoperi cu resurse interne. Daca nu suplimentam necesarul cerut de piata, riscam sa se intample doua lucruri: majorarea accentuata a salariilor si diminuarea drastica a industriei sau acceptarea multor candidati in industrie care nu au studii de specialitate in domeniu, care va conduce la o scadere a calitatii produselor si serviciilor dezvoltate”, spunea deputatul intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Intarirea relatiilor cu partenerii ucraineni
Desi este la doar 30 de kilometri de granita, Cernauti nu a fost vazut de Romania ca pe un posibil partener economic, iar dincolo de micul trafic de frontiera, cooperarea economica dintre cele doua parti nu a evoluat la fel de mult ca cea dintre orasele tarii aflate la granita cu Serbia sau Ungaria.
„Relatia cu Ucraina poate fi o relatie extrem de benefica pe partea de materii prime, pe partea de schimb de cunostinte sau pe partea de cercetare-dezvoltare. Ucraina are in continuare o scoala de matematica foarte puternica si practic, daca noi nu incercam sa stringem relatiile, le vor strange altii. Vezi Polonia, de exemplu, care face acest lucru cu succes”, adauga Dan Zaharia.
Ignorarea vecinilor extracomunitari ar fi o greseala strategica, mai ales ca, adauga antreprenorul iesean, mediul de afaceri din Cernauti seamna cu cel romanesc din anii 2000, „fara sa fie o jignire, ci pur si simplu o oportunitate pentru noi, pentru ca stim ce urmeaza”.
Cum ar putea fi dezvoltata cooperarea dintre Cernauti si Romania? Dan Zaharia vorbeste despre proaspat reabilitatul aeroport din Suceva, care ar putea deveni punctul de tranzit. „De exemplu, aeroportul din Cernauti are zero zboruri, aeroportul din Suceava tocmai finalizeaza o investite de cateva zeci de milioane de euro; trebuie sa gaseasca o posibilitate prin care sa faca un transfer rapid intre Cernauti si aeroportul din Suceava, astfel incat sa dubleze practic arealul de atractie pentru acest aeroport. De exemplu, Cernauti este un oras de 26000 de locuitori, de doua ori aproape mai mare decat Suceava, de exemplu, si atunci lucrul asta nu se vede in relatii”, adauga el.
Un alt exemplu ar fi viitorul parc industrial care se va construi in orasul Siret, un parc care se va intinde pe aproximatic 16 hectare si care ar putea angrena si afaceristii din Ucraina. „Cernautiul, pana la urma, este doar la 30 de kilometri de granita, practic Siretul este mai aproape de Cernauti decat este Suceava”, astfel ca acest parc s-ar putea transforma intr-o zona industriala foarte puternica sau de transfer logistic, devenind o poarta de intrare-iesire din Uniunea Europeana.
Cernauti, o oportunitate pe care am putea s-o pierdem foarte repede
De ce nu am vazut orasul de la granita ca pe un posibil partener? Nici statul nu a stiut sa defineasca un set de politici care sa impulsioneze cooperarea economica, dar nici afaceristii locali n-au stiut sa treaca dincolo de comertul cu amanuntul. Polonia a fost mai rapida decat Romania, iar ei deja profita de potentialul IT din zona. „Ucraina este un jucator foarte important pe piata de IT si outsourcing, dar pe care noi doar am ignorat-o, n-am vazut-o nici ca un pericol, dar nici macar ca pe o oportunitate de colaborare, asa cum, de exemplu, este colaborarea buna cu Republica Moldova”, adauga el.
Ii puteti citi opiniile si descoperi proiectele lui Dan Zaharia pe site-ul sau danzaharia.biz si va puteti intalni cu el in Misiunea Economica Cernauti 2016.
Sursa: Afaceri.ro