Daniel Zamfir: Plafonul la Legea darii in plata creste la 250.000 euro, “Prima Casa” nu e inclusa

prima-casa2.jpg

Deputatul PNL Catalin Daniel Zamfir anunta ca, dupa o intalnire cu reprezentantii PSD, s-a decis ca Legea darii in plata sa intre la votul final in Camera Deputatilor, pe 6 aprilie, cu mentiunea ca Prima Casa nu va fi inclusa in lege, iar plafonul creditelor a crescut de la 150.000 de euro la 250.000 de euro.

Daniel Zamfir a precizat pe Facebook ca a discutat cu vicepresedintele PSD Viorel Stefan, la intalnire participand si avocatul Gheorghe Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), si Catalin Voievozeanu de la AURSF.

“Discutia a fost una lunga si constructiva. Legea darii in plata va intra in dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intra la votul final in Camera Deputatilor”, a scris Zamfir.

Deputatul PNL a mentionat aspectele in care PSD este de acord cu proiectul de lege.

“Ca si PNL, si PSD sustine ca Legea darii in plata trebuie sa se aplice fara discutie creditelor in derulare, sa beneficieze si cei care au luat credite de nevoi personale cu ipoteca in vederea achizitiei, constructiei sau amenajarii unor imobile cu destinatia de locuinta sau achizitionarii unui teren in vederea constructiei unei case. De asemenea, si PSD e de acord ca legea trebuie sa se aplice si celor care au fost deja executati, prin sistarea popririi pe venituri”, a spus Zamfir.

Initiatorul proiectului de lege a tinut sa precizeze, insa, ca PSD va sustine mentinerea unui plafon, dar crescut la 250.000 de euro, fata de 150.000 de euro cat era in varianta adoptata de prima Camera, Senatul.

Daniel Zamfir a adaugat ca PSD considera ca Programul Prima Casa trebuie exclus de la aplicarea legii.

Zamfir a venit si cu o concluzie, dupa discutiile cu PSD: “Daca varianta pe care am discutat-o va fi votata, eu cred ca este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Nu este perfecta. Insa eu, personal, cred ca e mai important acum sa treaca legea si sa beneficieze oamenii de ea cat mai repede, nu sa fie executati si lunile viitoare“.

Zamfir spune ca, in opinia sa, pastrarea unui plafon in lege este “discriminatoriu” si ca Prima Casa trebuie sa ramana in lege.

“Asta va putea lamuri Curtea Constitutionala, daca va fi sesizata. Daca va fi sesizata, asta nu inseamna ca se suspenda aplicarea legii pana se pronunta Curtea. Imi mentin parerea ca beneficiarii Programului nu trebuie exclusi, insa cred ca e mai inteleapta decizia de a nu da prilej bancilor sa santajeze cu marirea avansului sau Guvernului sa desfiinteze programul, ambii pretextand ca din cauza acestei legi”, a mai afirmat Daniel Zamfir in postarea pe pagina de socializare.

Senatul a adoptat Legea darii in plata pe 29 februarie, stabilind, prin amendamentele aduse in plen, ca programul guvernamental Prima Casa sa nu fie exclus de sub prevederile legii. Tot atunci, senatorii au acceptat amendamentul BNR potrivit caruia se impunea un plafon maxim de 150.000 de euro, pentru creditele vizate de legea darii in plata.

Legea a ajuns la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, unde a ramas blocata. Initial, Birourile permanente au decis ca raportul final al legii darii in plata sa fie prezentat de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pana pe data de 17 martie, dar legea nu a aparut pe ordinea de zi a comisiei.

Intre timp, copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca liberalii sustin eliminarea programului Prima casa de sub incidenta legii darii in plata. De asemenea, Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca PSD nu sustine renuntarea la plafonul de 150.000 de euro si ca solicita introducerea in textul de lege a unei prevederi care sa spuna ca programul Prima Casa nu este afectat de acest act normativ. Premierul Dacian Ciolos declara, recent, ca Legea darii in plata poate arunca in aer sistemul bancar daca nu e gandita bine.

Sursa: Facebook

One thought on “Daniel Zamfir: Plafonul la Legea darii in plata creste la 250.000 euro, “Prima Casa” nu e inclusa”

  1. Dragos spune:

    Si intr-adevar vom avea un raspuns pe 6 aprilie cu privire la darea in plata! Aruncati un ochi si pe blogul asta, ca e foarte bine updatat: http://www.dezvoltatorimobiliar.ro/blog/stiri-imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.