Sumele pe care APIA le plateste la subventia pe hectar pe 2015

bani_numarat.jpg

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a dezvaluit cuantumului platii unice pe suprafata, platii redistributive si intervalele de suprafata pentru care se acorda aceasta, precum si valoarea platilor pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, platilor pentru tinerii fermieri si a plafonului si cuantumului ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil. Sumele sunt valabile pentru anul de cerere 2015 si vor fi platite fermierilor de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) incepand din 8 aprilie, dupa cum a anuntat anterior ministrul agriculturii Achim Irimescu.

In privinta Ajutorul National Tranzitoriu, plafonul pentru sumele care se acorda pentru anul 2015 este de 127.951.6570 euro.  Suma, alaturi de cuatumul stabilit si pentru restul schemelor de plata se regaseste intr-un proiect de act normativ ce urmeaza sa fie aprobat de Guvern si sunt sanse minime ca sumele sa se schimbe.

Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

poza

poza1

La aceste plati la hectar de adauga si sprijinul cuplat pentru diferite culturi precum  soia (325 euro/ha) sau lucerna (55 euro/ha).

Va reamintim ca la finele anului trecut, o parte din fermieri au incasat avansul din plata unica de suprafata, respectiv 236 de lei adica 53,4198 de euro/ha, aproape 70% din SAPS-ul pe anul acesta.

Avand in vedere aceste scheme de plati, anterior, ministrul Irimescu a anuntat ca  sumele (aproximative) care pot fi platite sunt 220 euro/ha pentru suprafete de 5-30 ha si 170 de euro/ha la peste 30 de ha.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top