Declaratii sustinute de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh la finalul sedintei de Guvern cu privire la strategia generala de descentralizare

sevil.jpg

Sevil Shhaideh, viceprim-ministru: Buna seara. In conformitate cu Legea 195/2006 a descentralizarii, Hotararea de Guvern 909/2014 privind strategia pentru consolidarea administratiei publice si nu in ultimul rand decizia 1/2014 a Curtii Constitutionale, am adoptat astazi strategia generala privind descentralizarea. Strategia se refera la descentralizarea competentelor in sapte domenii, respectiv Agricultura, Educatie, Sanatate, Cultura, Mediu, Tineret si Sport si Turism, astfel, in conformitate cu calendarul aflat la aceasta strategie in termen de trei luni.

De la data adoptarii strategiei, toate ministerele de linie vor adopta analize de impact cu privire la stategiile in domeniile lor, iar in maxim sapte luni, in functie de analizele de impact si analizele de oportunitate pe care fiecare minister le va face, se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare.

Am sa va prezint foarte pe scurt, pe fiecare domeniu ce reprezinta descentralizarea. Pe Agricultura ne referim la descentralizarea implementarii politicilor cu privire la amenajarea si dezvoltarea durabila a teritoriilor rurale, avizele si autorizarile in privinta desfasurarii activitatilor agricole.

In domeniul Culturii, ne referim la avizarea concesionarii, darii in folosinta sau avizarii interventiilor la monumentele istorice de clasa B. in Turism, la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistica, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentatiilor tehnice privind constructiile din domeniul turismului.

In domeniul Protectiei Mediului, ne referim la elaborarea strategilor judetene in domeniul protectiei mediului, la parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor acordurilor autorizatiilor de mediu, realizarea lucrarilor de intretinere si ecologizarea plajelor turistice. in Sanatate, ne referim la descentralizarea activitatilor desfasurate de directiile de sanatate publica, respectiv incheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unitatilor sanitare din reteaua autoritatilor locale. in Educatie ne referim la descentralizarea activitatilor extrascolare care se desfasoara in Palatele Copiilor sau Cluburile Copiilor.

Tineret si Sport, activitatile care se desfasoara in domeniile sportului si tineretului, respectiv in taberele scolare, in cluburile scolare, in cluburile sportive. Dupa cum bine v-am explicat, autoritatile locale vor primi competente exclusive de implementare, tot ceea ce tine de reglementari nationale, control, inspectie ramane atributul exclusiv al autoritatilor centrale.

Avantajul descentralizarii, asa cum a fost repetat in foarte multe randuri, este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cetateni. Multumesc. Aceasta a fost prezentarea pe scurt a proiectului. Daca sunt intrebari.

Mai multe detalii: mdrap.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.