Persoane interesate in a prezenta euforic istoria politica a Romaniei vorbesc despre democratia din perioada precomunista. La o cercetare mai atenta si impartiala se poate usor observa ca, mereu, democratia romaneasca a fost originala.
Intr-o prima etapa pana la primul razboi mondial votul a fost cenzitar. Electorii erau foarte putini, majoritatea populatiei fiind practic nereprezentata. In plus manipularile din culise, folosirea ilegala a fortei facea ca practic alesii sa fie alesi dupa criterii bizare. Nu competenta, nu grija pentru binele public, nu cinstea erau calitatile celor alesi.
Nici in perioada interbelica, desi votul s-a democratizat prin legiferarea principiului „un om, un vot” si accesul femeilor la vot, democratia nu a progresat prea mult. Coruptia si violenta in timpul alegerilor, coruptia si traficul de influenta in timpul exercitarii mandatului erau mai curand regula. Niciun mare nume politic n-a scapat de suspiciuni, de incorectitudine, directa ori prin interpusi. Aceasta istorie asteapta sa fie scrisa. Ultimele alegeri s-au dovedit inca o ocazie ratata de infaptuire a democratiei electorale.
Cauzele sunt multiple:
1. Nivelul de constiinta politica a majoritatii cetatenilor foarte scazut. In special in localitatile mici alegatorii sunt foarte vulnerabili la influente.Vorbind pe sleau isi vand foarte ieftin voturile. Alegerile capata astfel aspectul unui troc ordinar.
2. Asteptarile publicului din motivul de la punctul 1 face din candidati niste mincinosi. Ei promit ceea ce publicul asteapta desi n-au competente in acele probleme: infrastructura locala, pensii mai mari, eliminarea cainilor comunitari, locuri de joaca pentru copii, parcari, imbunatatirea transportului local si alte asemenea.
3. Sistemul electoral a fost conceput de niste insi care au lucrat in doua trepte:
– sa fie manipulabil;
– si-au croit colegiile pentru a fi siguri ca vor fi alesi.
Rezultatul daca nu e legal (dupa legea de ei croita!) este sigut imoral. Nu-i de mirare ca o mare parte a publicului n-a dorit sa ia parte la mascarada.
Vor trage politicienii concluziile necesare? Dupa cum se comporta in aceste zile, slabe sperante!