Creditul in valuta intra in stand-by

credite, banci

Creditele in euro incep sa fie tot mai greu de gasit in ofertele bancilor de pe piata romaneasca. Daca initial au fost suspendate creditele de nevoi personale negarantate in euro, in momentul de fata, tot mai multe banci extind acest tratament si la nivelul celor ipotecare.

De exemplu, Banca Transilvania a suspendat temporar orice finantare in moneda europeana, oferind doar imprumuturi in lei. Pe pagina web a bancii, creditul apare ca fiind disponibil atat in lei, cat si in euro, dar ofiterii de credite spun ca aceste finantari nu mai sunt acordate temporar.

Volksbank si CEC Bank sunt primele banci care au eliminat din oferta creditele de nevoi personale negarantate in euro, inca din luna iunie. Ulterior, Banca Romaneasca, Libra Bank si ProCredit Bank s-au aliniat la aceeasi politica.

Mai mult, Millennium Bank, Alpha Bank, MKB Romexterra Bank si Bank Leumi nu mai ofera clientilor imprumuturi negarantate nici in valuta, dar nici in lei. Propun insa ca alternativa cardurile de credit a caror limita de imprumut urca si pana la 50.000 de euro.

Situatia ar putea continua inca un an

Lipsa de lichiditati de pe pietele internationale este principala cauza a sistarii finantarilor in euro. Daca pana nu demult bancile de pe piata romaneasca erau alimentate cu valuta de catre bancile-mama, in prezent, situatia pare sa se fi schimbat.

Lipsa de lichiditati a impins bancile-mama sa reduca liniile de finantare a subsidiarelor din Romania, iar acest lucru a inceput sa se resimta tot mai acut. Mai mult, situatia s-ar mai putea prelungi chiar un an. „Situatia va continua pana cand va exista din nou lichiditate pe piata internationala, iar bancile-mama vor putea sa reia finantarea subsidiarelor. Este posibil ca acest lucru sa dureze inca sase luni sau chiar un an”, ne-a spus Dragos Cabat, partener in cadrul firmei de consultanta Financial View.

Desi s-a vehiculat in randul bancherilor ipoteza ca normele de creditare a populatiei impuse de BNR incepand din octombrie au dus la acest „blocaj” in creditare, Cabat spune ca lucrurile nu stau chiar asa.

„Regulamentul explica doar 20% din blocajul de pe piata imprumuturilor. Ca argument, bancile au stopat si creditarea companiilor, desi acest segment nu se supune regulamentului”, a explicat Cabat.

Francul elvetian, prima victima

In ceea ce priveste creditul in franci elvetieni, acesta este prima victima a lipsei de lichiditati pe pietele internationale. Daca in urma cu doua luni zece dintre institutiile de credit de pe piata romaneasca ofereau populatiei astfel de imprumuturi, astazi, doar doua dintre acestea mai au in portofoliu produsele, OTP Bank si GarantiBank.

In prima faza, Volksbank, Credit Europe Bank, Banca Romaneasca si Piraeus Bank au renuntat la creditarea populatiei in moneda exotica, fiind urmate de Millennium Bank, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si Bancpost.

Imprumuturile in lei

Si creditele in lei sunt destul de greu de obtinut. Aici, asa-zisul blocaj este determinat de lipsa de incredere din sectorul financiar si nu de cea de lichiditati. Aceasta situatie se poate debloca mult mai repede decat in cazul finantarilor in valuta, in urmatoarele doua-trei luni, potrivit lui Cabat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top