Despre criza financiara si managementul riscului (partea 1 din 2)

Se scrie mult în ultima vreme despre criza financiară şi criza economică.
Azi îmi vine mie rândul …
Recent am fost intervievat de Business Standard (proiect Antreprenor). Puteţi citi articolul AICI.
Multe din ideile pe care le voi expune aici sunt prezentate şi în articolul mai sus menţionat.

Subiectele legate de criza financiara sunt atat de dezbatute in aceasta perioada incat, din frica de ne fi afectate finantele proprii, exista tendinta de a se pierde din vedere anumite aspecte destul de delicate.
Ca sa intelegem un lucru de la inceput: exista in domeniul IT ceea ce poarta numele de legea lui Moore. Undeva prin anii 70, Gordon Moore a afirmat ca la fiecare 18 luni puterea microprocesoarelor se va dubla in conditiile in care pretul va ramane constant. Fiindca ceea ce a afirmat s-a adeverit, i s-a spus lege.
Exista insa opinii care considera ca de fapt Moore nu a prezis nimic si doar a reusit sa impuna o tendinta pe piata microprocesoarelor.

Si in cazul crizei financiare exista doua fete ale monedei.
Depinde de ce parte esti.
Daca esti de partea celor care au anticipat (daca as fi un adept mai inflacarat al teoriei conspiratiei, i-as spune generat), acum te bucuri de faptul ca poti cumpara proprietati, bunuri de orice tip sau chiar alte organizatii la un pret extrem de mic (poate chiar cel dictat de tine). Si atunci poti afirma (dupa cum afirma un mare om de afacere din Romania): criza financiara mie imi face bine.
Daca esti de partea cealalta, cel mai mare risc la care esti expus vine din faptul ca esti un participant (cel atacat) la un razboi informational.
Suntem extrem de dependenti de informatie si de furnizorul acestei informatii. O afirmatie facuta de o persoana bine pozitionata si vezi cum bursa reactioneaza. Luam decizii de afacere pe baza informatiilor, ne facem programul personal pe baza informatiilor de la TV, de la radio, din presa etc.
Razboi informational a fost recent si in cazul Bancii Transilvania si nu demult in cazul Metro.

Realitatea este ca se vorbeste mult prea mult despre aspectele dezastruoase (falimente, achizitii, nationalizari, somaj etc.) si mai putin despre cele normale (angajari in zona IT si dezvoltarea acestui sector, o noua investitie de 8 milioane de euro la Baltati, Iasi facuta de o companie din Italia etc.) si atunci marii si micii antreprenori reactioneaza.
Iar in piata totul este legat ca un joc de domino: cresterea costului creditarii va duce evident la disparitia unor companii, dar va consolida pozitia altora, exemplele negative vor speria la randul lor potentialii investitori straini care se vor reorienta spre alte zone geografice.

Maine, 3 decembrie, partea a 2-a a acestui post

About Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

0 thoughts on “Despre criza financiara si managementul riscului (partea 1 din 2)”

  1. Corina spune:

    Sunt de acord cu aceasta abordare. E adevarata chiar si in vreme de razboi. Trebuie insa sa stii de care parte a monedei te situezi si mai ales sa gasesti solutii pntru a te situa de partea favorabila. Si nu banul e totul. Mai e si IDEEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.