Despre evaluarea impactului

Un punct cheie în managementul de risc îl reprezintă evaluarea riscului. Iar atunci când se vorbeşte despre evaluare cantitativă lucrurile se complică.
Întrebarea care se pune: cum evaluez impactul?
Calea cea mai simplă este identificarea costului asociat repunerii sistemului la situaţia anterioară apariţiei incidentului.
Chiar şi aşa, efortul nu trebuie să fie desconsiderat: se poate vorbi de un cost generat de achiziţia componentelor pierdute în urma incidentului, se poate vorbi de costuri cu pregătirea profesională a unor persoane, de salarii, de costul asociat faptului că o persoană trebuie să lucreze la repunerea în funcţiune a sistemului şi nu se ocupă de propriile proiecte.
Mai mult chiar, se poate vorbi şi de risc reputaţional sau de durata foarte lungă solicitată de efortul de repunere în funcţiune a sistemului într-o economie instabilă, cu mari fluctuaţii ale preţurilor iar în aceste cazuri pierderea este destul de greu de estimat.
În orice caz, cade în sarcina echipei de proiect / managerului de risc să analizeze toate aceste implicaţii.

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top