Despre noul program Erasmus+

Dupa cum probabil cei mai multi dintre voi stiti, incepand cu anul 2014 Romania va intra intr-o noua etapa in aventura ei din Uniunea Europeana. Este vorba despre ciclul financiar 2014-2020. Pana la oficializarea noilor programe, noi, cei din exterior, putem doar specula pe aceasta tema pe baza informatiilor ce circula in jurul acestei teme.

Cert este ca, in iunie 2010, Consiliul European a aprobat agenda de reforme „Europa 2020”, cu scopul de a ajuta Europa sa iasa din criza si sa devina mai puternica, printr-o strategie coordonata, cu o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. Educatia si formarea profesionala au prioritate in Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si incluziva, precum si a liniilor integrate pentru politicile economice si de ocupare ale statelor membre.

In cadrul acestui articol, ma voi rezuma la abordarea noului program pentru educatie, formare, tineret si sport, Erasmus+. Acesta sustine, printre ale obiective, modernizarea si internationalizarea agendei europene pentru invatamantul superior. Programul va acoperi perioada 2014-2020 si inlocuieste sapte programe existente, inclusiv programul de invatare pe tot parcursul vietii (LLP), care se va incheia cu anul universitar 2013-2014.

Erasmus+ nu este numai pentru tineri. Acesta va reuni Programul de invatare pe tot parcursul vietii (Leonardo, Comenius, Grundtvig si actiunile Jean Monnet), Tineret in actiune si alte cinci programe internationale, inclusiv Erasmus Mundus si Tempus intr-un program unic, simplificat al UE.

2007 – 2013
Invatare pe tot parcursul vietii Tineret in actiune
Comenius – invatamant preuniversitar
Erasmus – invatamant universitar
Grundtvig – educatia adultilor
Leonardo da Vinci – formare profesionala
Initiative ale tinerilor
Democratie participativa
Serviciul European de Voluntariat
Formare si retele
Politici de tineret
Buget total – 6,9 miliarde Euro Buget total – 886 milioane Euro

Persoanele implicate in jurul acestui program vorbesc despre un buget estimat cu 70% mai mare. Astfel, conform propunerii agreate de Parlament, Consiliu si Comisia Europeana, sectoarele si procentele propuse din buget vor arata in felul urmator:

  1. Comenius – invatamand preuniversitar (~ 11,6%);
  2. Erasmus – invatamant universitar (~ 33,3%);
  3. Grundtvig – educatia adultilor (~3,9%);
  4. Leonardo da Vinci – formare profesionala (~17%);
  5. Sport (~ 1,8%);
  6. Tineret in Actiune – tineret (~ 10%).

erasmus plusProgramul Erasmus+ va incuraja cooperarea inter-sectoriala. Acesta se va concentra, de asemenea, pe schimbul de bune practici in predare si va incerca sa construiasca parteneriate puternice intre educatie si mediul de afaceri pentru a promova inovatia si competitivitatea, promovand in acelasi timp sansele la angajare, in special pentru cetatenii tineri din UE. Pentru prima data, conform Erasmus+, sportul va reprezenta o componenta fundamentala, cu accent pe activitatile dezvoltate local, in spiritul incluziunii si cooperarii.

Actiunile cheie propuse sunt:

  1. Mobilitati de invatare – pentru profesori, studenti, ucenici, tineri, voluntari, lucratori de tineret;
  2. Cooperare pentru inovare si bune practici – parteneriate strategice;
  3. Sprijin pentru reforma politicilor – dialog structurat.

Erasmus+ aduce o noutate in desfasurarea programulului prin simplificarea si cresterea flexibilitatii procedurilor, astfel:

  • Folosirea extensiva a sumelor forfetare si costuri unitare (inclusiv pentru transport);
  • La raportare se urmaresc indeplinirea obiectivelor, calitatea activitatilor si impactul produs, nu neaparat documentele financiare;
  • Principiile cofinantarii si non-profit se vor asigura implicit prin nivelul sumelor forfetare si costurilor unitare;
  • Procesele de candidatura si selectie se vor face online.

Toate aceste aspecte prezentate, ce se vor regasi in programul Erasmus+, conduc spre formarea unei opinii generale ca acest nou program va fi un succes. In opinia mea, Erasmus+ va reprezenta un punct major de interes pentru institutiile, ONG-urile si grupurilor din Romania, atat datorita accesibilitatii superioare celorlalte programe europene, cat mai ales datorita simplificarii procedurilor si cresterii flexibilitatii, principii de baza ale noului program.

Informatiile prezentate nu sunt oficiale. Votul final si publicarea oficiala a documentelor sunt estimate pentru finalul anului 2013. Daca aveti informatii suplimentare, va invit sa le impartasiti in sectiunea de comentarii.

 

Articolul poate fi citit si pe http://www.voluntar.ro/resurse-pentru-voluntari/despre-noul-program-erasmus/

 

Petru Cimpeanu

Petru Cimpeanu

Master in Finante-Asigurari, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, promotia 2013. Licentiat in Finante-Banci, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, promotia 2011. Din punct de vedere profesional, inca din perioada studentiei, am imbinat activitatile de voluntariat cu experientele profesionale. Am activat incepand cu primul an de facultate in Asociatia Liga Studentilor Economisti (www.lse.ro ), in cadrul careia m-am implicat activ in realizarea mai multor proiecte specifice traditiei Ligii Studentilor Economisti, precum si initierea unor proiecte noi. Actualmente sunt membru activ al Asociatiei pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC, www.cunoastere.org ) si Manager de Proiect al Voluntar.ro (www.voluntar.ro ). Voluntar.ro este un centru de voluntariat ce isi propune sa promoveze voluntariatul in randul cetatenilor prin implementarea de proiecte specifice, precum si, prin intermediul portalului on-line www.voluntar.ro, facilitarea intalnirii dintre oferta si cererea de voluntariat de pe piata. Calitatea de student al Facultatii de Economiei si Administrarea Afacerilor mi-a oferit pe parcursul anilor de studentie oportunitati de dezvoltarea profesionala, precum: stagii de practica in cadrul unor banci de top din Romania, participarea la proiecte si cursuri cu finantare europeana, experiente de lucru pe perioada vacantei de vara atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii. Pe durata studiilor mi-am concentrat atentia pe subiectele de fundamentare si finantare a cheltuielilor bugetare la institutiile publice si la unitatile administraiv-teritoriale, ca urmare a cercetarilor realizate pentru examenele de licenta si disertatie. De asemenea, am urmarit si dezvoltarea cunostintelor in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene pe diverse masuri economice, descoperind astfel www.finantare.ro drept cea mai importanta resursa informationala in atragerea de finantari. La momentul actual sunt angajat pe pozitia de Consultant Fiscal/Financiar la o societate comerciala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top