Despre planificarea dezvoltarii

Suntem cu totii deacord – dorim dezvoltare. Dar cum facem, in ce directie, ce obiective stabilim, in ce termeni, si cit ne costa ? Iata citeva intrebari pe care si le pun cei care simt nevoia sa vada perspectiva, cei care sunt constienti de riscurile stagnarii, deschisi la noi provacari ale viitorului.

Planificarea dezvoltarii, proiectarea viitorului, presupune studii, analize, statistici, estimari, reevaluari, stabilire de criterii, misiuni, valori si obiective. Dezvoltarea presupune  reorientare, restructurare, schimbari, care au nevoie de cresterea  resurselor, realizare de investitii, diversificarea si largirea surselor de finantare etc.

Ca sa se dezvolte, o tara, trebuie sa se dezvolte entitatile productive, invatamantul, administratia, IMM-uri si chiar si  indivizii. Dezvoltarea ar trebui stimulata la nivel national, local etc., si incepe de jos pina sus. In stadiul actual avem  fonduri structurale si nationale, care stimuleaza dezvoltarea si reprezinta o premiza buna pentru viitor.

Sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor – o tema actuala, sunt fonduri alocate, si undeva in pachetele informative este spefcificat ca,  proiectele pot fi eligibile daca fac parte din proiecte mai mari sau strategii de dezvoltare ale solicitantului. Aceasta presupune ca solicitantul cere sprijinul acestor fonduri pentru a pune in aplicare o strategie pe care a construit-o, cu alte cuvinte stie in ce directie se va dezvolta, pentru ce, cit si cind are nevoie de fonduri, are o perspectiva clara in contextul economic. Fiecare proiect realizat reprezinte o caramida in dezvoltarea firmei si societatii.

Realitatea este ca microintreprinderi  nu construiesc strategii de dezvoltare. Motivele sunt diferite, lipsa de cultura, de cunostinte in PM, de resurse si fonduri necesare – vedere limitata la nivelul supravietuirii. Consultanta in acest domeniu este scumpa pentru ei si increderea ca pot beneficia de sprijin pe aceasta directie este mica. Multe formalitati si des se intampla ca unii consultanti cauta beneficiari ca sa consuma fondurile alocate  si nu invers. S-a creat deja o piata care a stabilit regurile ei. Fiecare dintre acesti consultanti pretinde, garanteaza succes in accesarea fondurilor si are pretul lui dupa nume, concurenta intr-un cerc strans, recomandari directionate, trafic, etc.

Este o perioada tranzitorie, de criza. Unele afaceri merg cu frane sau cad, pentru cei mici pericolul de faliment este la ordinea zilei. In acest moment cred ca trebuie sa ne gandim serios la viitor, sa ne apucam de planuri si de proiecte. Daca n-am facuto pina acum, fiindca nu stiam, este momentul sa facem un efort, sa ne instruim rapid, ca sa intelegem si sa putem face planuri de dezvoltare. Aceasta dezvoltare a noastra proprie este o necesitate  urgenta si este singura cale a succesului in depasirea periodei pe care traim cu toti – sa invatam din mers.

Demi Perparim

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top