Dezghet la fondurile structurale: dupa sase luni dezastruoase, in iulie au venit primii bani seriosi

bani-1.jpg

Daca in primele sase luni ale anului absorbtia de fonduri structurale a fost aproape de zero, luna iulie a venit cu o veste buna: Romania a incasat sute de milioane de euro la acest capitol.

Dupa primele sapte luni ale acestui an, Romania a atras fonduri structurale si de coeziune de 273 de milioane de euro aferente exercitiului financiar 2014-2020, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante. Cum in primele sase luni ale anului, Romania nu atrasese decat 3,6 milioane de euro, dupa cum ECONOMICA.NET a scris aici, rezulta ca, in luna iulie am primit de la Comisia Europeana aproape 270 de milioane de euro.

In total, in primele sapte luni ale anului, am primit de la Comisia Europeana aproape 3 miliarde de euro, aferenti exercitiului financiar 2014-2020. Din aceasta suma, mai mult de jumatate (1,64 miliarde de euro) reprezinta bani primiti de la Fondul European pentru Dezvoltare Agricola (FEGA), adica subventii pentru agricultura, bani pe care Romania ii primea oricum.Aproape 900 de milioane de euro au venit in contul fondurilor pentru dezvoltare rurala.

Romania nu a primit bani pentru ca autoritatile de management prin care se fac rambursarile de la bugetul UE nu au fost acreditate nici dupa ce a trecut jumatate din acest an, ci abia in iulie.

Dupa cum scriam luna trecuta, situatia s-ar putea imbunatati sensibil in a doua jumatate a anului, dar tinta de 10 miliarde de euro fonduri europene asumata pentru acest an pare totusi extrem de dificil de atins.

In iulie, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat ca au fost acreditate trei autoritati de management pentru fonduri europene, astfel ca vor fi adusi in tara peste 800 de milioane de euro si va fi „dat drumul” la banii europeni pentru beneficarii din economia romaneasca. in iulie, au intrat 270 de milioane.

La inceputul acestei luni, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu si-a exprimat speranta ca, pana la finalul anului, un miliard de euro din fondurile de dezvoltare si de coeziune sa intre in Romania, ea precizand ca este mai optimista decat in primavara, dar ca mai sunt inca multe lucruri de rezolvat care tin exclusiv de autoritatile nationale.

‘De data aceasta sunt mai optimista decat in primavara. Am vesti bune, care trebuie marcate. Dupa cum stiti, in august au fost acreditate toate autoritatile de management si control al bugetului de 23 miliarde de euro care a fost alocat Romaniei pentru perioada de programare 2014 – 2020. Banii europeni au inceput deja sa vina in Romania. Nu mai vorbim de rata de absorbtie zero’, a afirmat Corina Cretu, la Palatul Victoria, intr-o declaratie comuna cu premierul Mihai Tudose, in data de 7 septembrie.

Cele 2,99 miliarde de euro atrase de Romania in sapte luni din 2017 inseamna mai putin, daca am imparti in “transe”, in comparatie cu anul trecut, cel mai bun an din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene. Anul trecut au fost absorbite, in total, 7,36 miliarde de euro.

Din 2007, anul in care Romania a devenit membra a Uniunii Europene, a primit 43,88 miliarde de euro. Contributia tarii noastre la bugetul UE a fost de 14,8 milairde de euro, astfel ca, in relatia cu UE Romania este beneficiar net, cu un sold de 29 de miliarde de euro.

Sursa: Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top