Dezvoltarea Resurselor Umane

PHARE

Promovarea invatarii pe parcursul intregii vieti pentru calificarea si recalificarea fortei de munca

Promovarea invatarii pe parcursul intregii vieti pentru calificarea si recalificarea fortei de munca reprezinta o modalitate atat pentru cresterea adaptabilitatii si mobilitatii fortei de munca, cat si pentru combaterea excluziunii sociale.

Activitatile derulate in cadrul acestei scheme de finantare nerambursabila se vor concentra pe masuri active cu accent pe formare profesionala, calificare si recalificare a fortei de munca pentru a raspunde in mod corespunzator nevoilor unei piete a muncii in permanenta evolutie/schimbare.

Ca rezultat al implementarii proiectelor din cadrul acestei scheme de finantare nerambursabila va creste nivelul de cunostinte si competente al fortei de munca, vor fi dobandite competente noi, in concordanta cu necesitatile identificate pe piata muncii.

Prioritatile schemei de grant:

Cresterea potentialului economic si social de la nivel local, specific fiecarei regiuni de dezvoltare, in conformitate cu prevederile Planului National de Dezvoltare (PND) in stransa corelatie cu politicile nationale de coeziune sociala si in conformitate cu politicile si exemplele de buna practica ale UE;
Promovarea invatarii pe parcursul intregii vieti, in special calificarea si recalificarea fortei de munca pentru a raspunde cat mai bine nevoilor in evolutie de pe piata fortei de munca;
Promovarea competitivitatii si adaptabilitatii fortei de munca existenta la toate nivelele ierarhice din intreprinderi, in vederea cresterii productivitatii la locul de munca.

Marimea finantarilor nerambursabile

Orice finantare nerambursabila acordata prin acest program trebuie sa se incadreze intre urmatoarele limite, minima si maxima, ale sumelor:

– suma minima: 15.000 Euro
– suma maxima: 150.000 Euro
Co-finantarea:

Beneficiarii schemelor de finantare nerambursabila vor trebui sa asigure o contributie minima din totalul costurilor eligibile ale proiectului, dupa cum urmeaza:

organizatiile orientate spre profit vor trebui sa asigure o contributie minima de 20% din totalul costurilor eligibile ale proiectului, in numerar.
Ceilalti beneficiari vor trebui sa asigure o contributie de minim 10% din totalul costurilor eligibile ale proiectului, in numerar.

Potentiali solicitanti:

– organizatii profesionale,
– fundatii si asociatii (inclusiv sindicate),
– furnizori de educatie si formare profesionala continua a adultilor,
– asociatii ale furnizorilor de formare,
– universitati,
– Camere de Comert,
– institute de cercetare,
– Centre Regionale pentru Formarea Profesionala a Adultilor.
– companiile de stat sau private, inclusiv IMM-uri si companiile mari, pentru proprii angajati;
– organizatiile patronale (pentru angajatii membrilor organizatiei patronale);
– sindicatele (pentru angajatii membri ai sindicatului)

Grupuri tinta:

Personalul operativ propriu din intreprinderile de stat sau private, cat si toate nivelurile manageriale din intreprinderi (management de varf, mediu si de linie)

Tipul activitatilor

Tipurile de activitati eligibile din cadrul acestei scheme de finantare se adreseaza angajatilor din intreprinderi la toate nivelurile, in vederea cresterii productivitatii la locul de munca, pentru cresterea competitivitatii angajatilor si a receptivitatii acestora la solicitarile in permanenta evolutie ale pietei muncii si sunt urmatoarele:

Dezvoltarea si furnizarea de programe de formare profesionala pentru personalul din toate tipurile de intreprinderi (inclusiv din IMM-uri) pentru:

– folosirea de noi tehnologii si metode de productie si dezvoltarea de noi produse;
– folosirea de noi tehnologii de comunicatie si informatie;
– noi servicii si industrii cu valoare adaugata ridicata.
– dezvoltarea si furnizarea de programe de formare profesionala care sa se adreseze deficitului de competente din diferite sectoare economice;
– dezvoltarea si furnizarea de programe de instruire pentru dezvoltarea de abilitati manageriale, inclusiv in domeniul mediului, inovatiei, controlului calitatii si managementului resurselor umane;
– dezvoltarea de standarde ocupationale;
– evaluarea si certificarea competentelor dobandite in sistem informal si non-formal.

Asistenta si consultanta companiilor interesate de dezvoltarea resurselor umane proprii prin diverse
activitati cum ar fi:

– elaborarea de strategii de dezvoltare a resurselor umane;
– evaluarea nevoilor de instruire;
– planuri de formare;
– schimburi de bune practici in domeniul dezvoltarii resurselor umane, inclusiv stabilirea de retele;
– scheme de mentorat;
– instruirea la locul de munca a angajatilor cheie (manageri/ consilieri responsabili cu instruirea/angajatii ai departamentului de resurse umane/lideri sindicali)

Aceste activitati nu vor lua in considerare doar furnizarea de competente si calificari, ci si aspectul cererii de pe piata muncii.

Tipurile de activitati eligibile pentru formarea profesionala a adultilor in cadrul acestui program pot fi:

– cursuri organizate de catre furnizorii de formare atat la locul de munca, cat si in afara acestuia, in concordanta cu nevoile si tipul formarii.

Aceste cursuri pot fi :

– programe de initiere – pentru furnizarea unui minimum de cunostinte si abilitati;
– calificare – pentru furnizarea cunostintelor si abilitatilor esentiale pentru obtinerea unei calificari recunoscute;
– recalificare – pentru furnizarea cunostintelor si abilitatilor persoanelor care vor sa isi schimbe calificarea initiala;
– perfectionare – imbunatatirea competentelor in cadrul aceleiasi calificari;
– specializare – pentru dobandirea cunostintelor si competentelor intr-un domeniu specific in cadrul aceleasi calificari.
– cursuri de formare profesionala organizate de angajatori in cadrul intreprinderilor si organizatiilor proprii pentru grupuri sau persoane.

Aceste cursuri de formare profesionala pot fi integrate in activitatile zilnice si este necesara implicarea unui furnizor de formare autorizat, pentru a asigura calitatea adecvata a serviciilor furnizate, numai in cazul in care cursurile se finalizeaza cu certificate de absolvire/calificare recunoscute la nivel national. In cazul in care nici solicitantul nici partenerii nu sunt furnizori autorizati de formare profesionala continua, pot fi organizate cursuri de formare profesionala finalizate cu certificate recunoscute numai la nivel de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.