Directia Generala Retele de Comunicare, Continut si Tehnologie din cadrul Comisiei Europene a lansat saptamana trecuta o cerere de propuneri in vederea acordarii de granturi pentru proiecte, in conformitate cu prioritatile si obiectivele definite in programul de lucru pentru 2018 in sectorul retelelor transeuropene din domeniul infrastructurii de telecomunicatii, programul „Mecanismul pentru interconectarea Europei″ (MIE).
Obiective si actiuni
Lansata in 2008, Europeana (www.europeana.eu) ofera in prezent acces la aproximativ 53 de milioane de obiecte/bunuri culturale din aproximativ 3.700 de institutii din intreaga Europa, functionând ca o platforma multilaterala care intentioneaza sa creeze valoare pentru institutiile de patrimoniu cultural, pentru utilizatorii finali si pentru reutilizarea creativa. Resursele digitale ale patrimoniului cultural european reprezinta aproximativ 4% din locurile de munca si PIB-ul UE.
Obiectivul acestei cereri este, pe de-o parte, de a oferi sprijin institutiilor culturale si altor parteneri publici si privati, pentru a mari cantitatea de continut si metadate disponibile prin Europeana, informatii de inalta calitate si potrivite pentru reutilizare, iar pe de alta parte de a creste gradul de constientizare si de utilizare a acestei platforme digitale.
Actiunile finantate prin aceasta cerere trebuie sa includa:
- cresterea calitatii continutului existent disponibil prin intermediul platformei
„Europeana”; - imbunatatirea structurii, bogatiei si a capacitatii multilingvistice a metadatelor existente pentru a creste gradul de descoperire si utilizare a materialului disponibil;
- Punerea la dispozitie a unui nou material de inalta calitate, cu descrieri bogate de articole, care are potentialul de a genera o audienta ridicata de angajare si refolosire;
- Furnizarea unui sprijin de expertiza pentru institutiile culturale privind imbunatatirea calitatii metadatelor pe care le pun la dispozitie, inclusiv pentru consolidarea capacitatilor institutiilor si profesionistilor;
- Cresterea gradului de constientizare si de utilizare a platformei „Europeana” in intreaga Europa, prin aplicatii, colectii sau expozitii, evidentiind continutul care prezinta un interes specific pentru anumite segmente de public sau prin intermediul unor activitati de participare a utilizatorilor.
Buget
Bugetul indicativ disponibil pentru propunerile selectate in cadrul acestei cereri este de 4 milioane €, iar cofinantarea de maximum 75%.
Termenul-limita pentru depunerea propunerilor este 15 mai 2018.
Solicitanti eligibili
Autoritati publice centrale, autoritati publice locale/regionale si entitati private, daca au acordul statului membru din care fac parte, organizatii internationale .
Informatii suplimentare
- O zi de informare virtuala va fi organizata pe 8 martie a.c.
- Propunerile trebuie depuse electronic prin modulul TENtec Information System eSubmission (detalii in textul cererii).
- Participarea tarilor din Spatiul Economic European este permisa prin Regulamentul No 283/2014 al Parlamentului European si al Consiliului.
- Informatii si detalii pentru beneficiari si pe Twitter@inea_eu.
- intrebarile pentru aceasta cerere pot fi trimise pâna la 30 aprilie a.c.
- Solicitantii sunt incurajati sa depuna aplicatiile in limba engleza.
- Consortiul trebuie sa fie format din minimum 3 entitati din 3 tari participante la program diferite.
Institutii responsabile
Comisia Europeana – Directia Generala Retele de Comunicare, Continut si Tehnologie
prin: Agentia executiva „Inovare si Retele” – INEA
Avenue du Bourget, 1
B-1140 Bruxelles (Evere)
intrebarile privind aceste cereri de propuneri de proiecte pot fi trimise la:
[email protected]
DOCUMENTATIE
Sursa: UNCJR