Din CE (?) subventiile fermierului roman

Acum o luna, in Bucuresti defilau peste 1200 de fermieri, veniti sa protesteze ‘la centru’ pentru compensarea datoriilor lor fiscale fata de statul roman in raport cu subventiile pe care Ministerul Agriculturii ‘le administreaza’ in interesul agriculturii autohtone.

I-am privit de la balconul biroului nostru, si ne-a incercat din nou un sentiment de amaraciune primind trista (re)confirmare ca in aceasta tara ceva nu merge.
Dincolo de diferentele inerente ale lumilor in care traim, i-am vorbit intre noi cu drag, vazandu-i imbracati modest si realizand ca sunt aici numai pentru ca le-a ajuns cutitul la os. I-am intalnit mai tarziu la magazinul de la colt mancand o bucata de paine, fiind de altfel increzatori, onesti, simpli si primind discret simpatia celorlalti.

La acea vreme, ministrii direct interesati au aratat disponibilitate in rezolvarea problemei. Poate ca inainte de toate, ar fi fost de dorit ca plata subventiilor sa se faca fara intarzieri. Poate ca asa fermierii nu ar mai fi ajuns la Bucuresti; este adevarat, neajunsurile lor nu s-ar fi facut auzite, si nici noi nu am fi aflat despre alte hibe ale unui sistem ce oricum scartaie in mod curent.
Ne pierdem zi de zi in declaratii indraznete si responsabile, incercand sa dovedim ca cineva totusi isi face treaba.

Interesant – si direct interesat, directorul general al APIA (agentie direct responsabila cu efectuarea platiilor subventiilor) declara: ‘Principalul obiectiv al Agentiei este ca banii europeni sa ajunga in contul fermierilor. Important este ca ministrul agriculturii Ilie Sarbu ne-a asigurat ca, potrivit unui acord cu Ministerul Finantelor Publice, fondurile necesare efectuarii platilor la hectar sunt disponibile’.
Se poate ca Domnul Sarbu sa fi asigurat disponibilitatea acestor fonduri, printre altele; la fel de bine, Domnul Sarbu s-a asigurat in urma cu trei luni ca platile vor incepe la timp (la 15 martie 2009). Lucru care, asa cum poate ne asteptam, nu s-a intamplat, pentru ca agentiile de plati din tara nu au reusit sa finalizeze la timp controlul terenurilor pentru care au fost cerute subventiile.
Suma vehiculata atunci, in martie 2009, era de 70 de milioane de euro, din care 8,5 milioane de euro penalitati pentru intarzieri pentru semestrul intai din 2007.

Desigur, taranii romani nu vor avea de suferit in urma aplicarii penalizarilor; in pofida faptului ca li se dau subventii de patru ori mai mici decat celor din Occident, intarzierea platilor este singura (?) consecinta pentru ei.
Statul roman in schimb, adica eu si tu, contribuabilii, vom acoperi din nou, nu se stie de unde, incompetenta si lipsa de responsabilitate a unui sistem fara simt civic.

Ca o consecinta a acestor fapte, Domnul Ilie Sarbu ii demitea pe toti directorii generali de la APIA.
Astazi, dupa trei luni, traim un deja-vu: Comisia Europeana are in agenda adoptarea unei decizii de aplicare a 5,3 milioane euro penalitati Romaniei pentru efectuarea cu intarziere a platilor subventiilor pe suprafata.

Declaratia ministrului agriculturii este pentru mine cel putin hilara, si nu o sa insist in detalii: ‘Eu vroiam sa fie recuperati banii de la cei vinovati pentru situatia creata. Nu stiu, din punct de vedere juridic, daca e posibil acest lucru. Asta va trebui sa ne spuna juristii. Au fost o buna parte schimbati si trebuie sanctionati cei care sunt vinovati’.

Asteptam cu interes trezirea la realitatea, luarea unor decizii responsabile, acceptarea raspunderii si descotorosirea de romanescul obicei de a arunca pisica moarta in ograda vecinului.

About Florina Vlad

Ma numesc Florina si lucrez in consultanta de mai bine de 3 ani. Poate ca primul lucru pe care l-am invatat lucrand intr-o firma alta decat una domestica a fost ca… „assumptions are the mother of all mistakes”’ sau, in alte cuvinte, „failing to plan is planning to fail”. Ce am facut pana am ajuns aici? Am terminat ASE-ul in anul 2000 si m-am angajat la primarie in urma renumitului concurs al Dlui Basescu, primul (si poate singurul) de amploare mare dupa care aproape toata lumea a intrat „pe bune”. In timpul facultatii imi doream foarte mult „sa ma fac” inspector la primarie, ceea ce s-a si intamplat. Dupa patru ani a urmat demisia de placere (poate chiar „revengeful”). Aveam o idee vaga despre ce inseamna UE si auzisem de notiunea de „proiecte europene”. Atunci mi-am dorit sa ajung consultant. Am plecat la un master in Olanda pe teme de „Managementul infrastructurii de mediu”, fara sa am o idee despre ce urmeaza sa studiez. A fost un an frumos, poate cel mai frumos, in care la aproape 30 de ani am retrait viata de student. Sansa mea cea mai mare au fost cateva cuvinte schimbate intr-un aeroport si atat – nici un „follow-up” pana cand… La doua zile dupa ce m-am intors acasa, am fost sunata si mi s-a oferit un job de „asistent manager”. Si asa au inceput anii de ‘consultant’. Aici imi voi impartasi opiniile cu privire la unele aspecte practice ale muncii mele: finantari europene, licitatii, proceduri de evaluare, management de proiect, relatii cu clienti/ beneficiari, precum si alte lucruri marunte ‘cu impact’. Imi doresc sa va placa.

One thought on “Din CE (?) subventiile fermierului roman”

  1. Antoniu spune:

    Pana acum s-au facut platile din FEGA doar pe SAPS, fond gestionat de APIA. Celelalte plati sunt din scheme financiare constituite din FEADR(82%) si bugetul national(18%). Ai zice ca nu sunt bani la buget dar de fapt APDRP-ul gestioneaza FEADR-ul si are drept de control asupra cererilor de plata gestionate printr-un protocol de catre APIA.Pe masura ce se finalizeaza controlul APDRP, se vor efectua si celelalte plati.
    In privinta sanctionarii celor vinovati de intarzieri, ministrul stie exact cine sunt vinovatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.