Director in cadrul Comisiei Europene: Lasati tehnicienii sa-si faca treaba! Ma doare sufletul cand trec banii europeni pe langa noi

euro21.jpg

Daniela Gheorghe, primul roman care a reusit sa obtina un post de director in cadrul Comisiei Europene a acordat un interviu ziarului Gandul:

Tocmai pentru ca lucrati cu fonduri europene de 20 de ani, iar acum ati trecut de partea cealalta a baricadei, aveti experienta necesara pentru a va intreba: ce ar trebui sa facem, cum sa invatam sa rezolvam problema absorbtiei fondurilor europene?

Unu: lasati tehnicienii sa-si faca treaba, fara implicatie politica! Doi: Guvernul trebuie sa aloce niste bani pentru asigurarea unor experti, care sa se duca sa ii ajute pe oameni sa isi puna ideile pe hartie. Multi au luat plasa, cand eram eu acolo, cu o gramada de firme de consultanta aparute peste noapte, care le luau foarte multi bani, iar proiectele erau proaste si refuzate in momentul in care ajungeau la cei care trebuiau sa le evalueze. La sat, de exemplu, primarul acela – cum sa stie el, saracul, sa puna pe hartie un proiect, pentru ca totusi sunt niste reguli. Ce oameni are in primarie care se pricep la treaba asta? De cand eram in tara am spus ca ar trebui un corp de experti, care sa fie impartiti pe regiuni si sa ajute. O alta problema: proiectele de infrastructura, de exemplu, trebuie incepute imediat, pentru ca ati vazut cat dureaza. Asa au facut foarte multe state membre, care isi pregatesc din timp proiectele si studiile si dau drumul imediat ce au alocarea. Noi abia dupa (alocare, n.red.) stam sa ne gandim, sa vedem, si uite ca trec lunile, trec anii si te trezesti ca nu ai absorbit banii.

Mai multe detalii: www.zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.