Discutii despre subventiile APIA la Consiliul Uniunii Europene

tineri_fermieri.jpg

Alexandru Potor, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a participat la Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), care s-a desfasurat la Bruxelles, Belgia.

S-a discutat despre subventiile fermierilor romani – atat ale celor din sectorul vegetal, cat si cele din zootehnie.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a vizat studiul privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra productiilor agricole. Cu privire la acest subiect, Statele Membre au apreciat pozitiv intensificarea facilitarii schimburilor comerciale prin intermediul acordurilor de liber schimb cu apararea intereselor fermierilor autohtoni, a industriei alimentare si a conceptului european de agricultura. Romania apreciaza demersul Comisiei Europene de a realiza studiul de impact si solicita continuarea procesului de evaluare si monitorizare periodica a stadiului implementarii acordurilor de liber schimb cu tarile terte pentru a fi in masura sa ne calibram interesele ofensive si defensive in vederea imbunatatirii accesului pe pietele internationale. In acest context, Romania se raliaza la declaratia Frantei cu privire la impactul economic cumulativ al acordurilor comerciale viitoare asupra sectorului agricol din Uniunea Europeana, in sensul reducerii limitelor de metodologie ale studiului si crearii unui instrument de management pentru cuantificarea rezultatelor negocierilor asupra produselor identificate ca sensibile si asupra sectoarelor vulnerabile, cu ocazia incheierii acordurilor de liber schimb viitoare dintre UE si tarile terte.

Un alt punct important aflat pe ordinea de zi a sedintei l–a constituit raportul privind situatia pietei si pachetul legislativ privind produsele lactate. Comisia a prezentat pachetul pentru sectorul laptelui intr-o nuanta pozitiva, precizand ca evolutia preturilor este intr-o panta ascendenta, 25% crestere la preturi in a 2-a jumatate a anului 2016, untul inregistreaza o crestere cu 72% din mai (crestere lunara cu 24%), ajungand la 430€/tona. Productia de lapte a cunoscut o contractie inregistrand o crestere cu doar 0,7% in noiembrie peste nivelul din 2015, iar la laptele praf degresat se constata o crestere cu 30%. Pentru sectorul carnii de porc, dupa anumite dificultati in 2016 exporturile au ramas constante, preocuparea principala fiind gripa porcina din tarile baltice si in Polonia, o piata monitorizata cu atentie de Comisie.

Romania a prezentat situatia pietei locale, aratand ca perspectivele par incurajatoare, insa fermierii au trecut prin situatii grele, subliniind ca in perioada de varf pretul a fost 11 €/centi pe litru de lapte, pachetul laptelui a ajutat, dar nu a avut efectul scontat, Comisia nu are multe parghii de interventie si in viitor Politica Agricola Comuna trebuie sa trateze problematica volatilitatii preturilor. De asemenea, Comisia si Statele Membre trebuie sa se concentreze pe anticiparea situatiilor de criza, pentru ca piata UE este legata la piata mondiala. Romania considera ca Pachetul privind laptele si-a atins scopul intr-o oarecare masura, insa suntem de parere ca este nevoie de o implicare mai mare atat din partea Uniunii Europene cat si a Statelor Membre, care sa conduca la consolidarea semnificativa a pozitiei producatorilor pe lantul alimentar.

Totodata, consideram ca pachetele financiare destinate sectoarelor in contextul crizei de pe piata au fost binevenite, insa au contribuit partial la redresarea sectoarelor afectate. In cazul Romaniei, sectorul lapte si produse lactate, precum si sectorul suine inca necesita interventii pentru ca producatorii sa fie partial compensati fata de pierderile suferite.

***
In marja Consiliului, secretarul de stat Alexandru Potor a avut o intalnire cu domnul Jerzy Bogdan Plewa, director general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI). In cadrul intalnirii au fost prezentate prioritatile in domeniul agriculturii din Programul de Guvernare si sustinerea schemelor de sprijin cuplat notificate de Romania in 2016, aferente perioadei 2017 -2020. Cu aceasta ocazie, Alexandru Potor a solicitat realizarea unei bilaterale tehnice in care expertii romani si cei ai DG AGRI sa lamureasca neclaritatile legate de sprijinul cuplat. DG AGRI a raspuns pozitiv, urmand ca in a doua saptamana a lunii februarie sa aiba loc aceasta bilaterala.
 

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.