POR 2007-2013: Regiunea Nord-Vest, prima la absorbtia de fonduri europene

bani_luati.jpg

Regiunea de nord-vest a Romaniei, pe primul loc la absorbtia de fonduri europene. Este concluzia bilantului Programului Operational Regional. Aproximativ patru miliarde de euro au ajuns in nord-vestul tarii in ultimii ani. Al doilea cel mai important proiect implementat in regiune a fost constructia complexului Nymphaea din Oradea, care a costat 88 de milioane de lei.

Pe primul loc la rata de absorbtie a fondurilor europene din cadrul Programului Operational 2007-2013 se afla regiunea Nord-Vest, care a atras peste 90% din cele 465 de milioane de euro alocate de Uniunea Europeana.

“Un alt exemplu de succes, cel legat de infrastructura rutiera adresabila autoritatilor locale. Acolo am avut un grad de absorbtie la nivel de axa de 94%”, sustine Marcel Bolos, director general ADR Nord-Vest.

Pe parcursul celor 9 ani in care s-a derulat proiectul, la nivelul regiunii Nord-Vest s-au reabilitat si modernizat aproape 330 de kilometri de drumuri judetene si 40 de kilometri de drumuri din orase. In topul fondurilor obtinute prin aceasta axa se afla si primaria Dej, care a modernizat 23 de strazi cu ajutorul celor 13 milioane de euro primiti de la Uniunea Europeana.

Acest proiect a fost necesar pentru ca daca noi nu faceam aceasta investitie pe fonduri nerambursabile, era necesar aproximativ 10 ani de zile din bugetul local sa sustinem aceste investitii“, spune Costan Morar, primarul din Dej.

In topul investitiilor din bani europeni se mai afla primaria Oradea, care in 2016 a finalizat constructia unui complex wellness termal care se intinde pe 7 hectare si a carui investitie a fost de 19 milioane de euro.

“In primul rand este un proiect dificil prin faptul ca, in general, municipalitatile nu deruleaza astfel de proiecte. Proiectul a fost destul de dificil si din cauza termenului scurt, dar in cele din urma s-a realizat”, sustine Marius Mos, directorul Directiei Management Proiecte din Primaria Oradea.

Alte axe extrem de solicitate au fost dezvoltarea urbana si mediul de afaceri, care impreuna cu infrastructura rutiera, contureaza profilul regiunii.

Polii de dezoltare urbana, cu reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, impreuna cu mediul de afaceri, cu infrastructura rutiera, configureaza foarte bine profilul pe care-l are regiunea noastra”, sustine Marcel Bolos, directorul ADR Nord-Vest.

In topul regiunilor care au reusit sa atraga fonduri nerambursabile prin programul operational 2007-2013 se mai afla ADR Nord Est – cu o rata de absorbtie de 87%. La coada clasamentului sunt ADR Bucuresti-Ilfov si ADR Sud-Vest Oltenia, a caror rata de absorbtie nu depaseste 70%.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.