DIVINA PROPORTIONE -STIINTA SI ARTA

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice, iar pentru aceasta trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii,institutiile publice si alti utilizatori .

Contabilitatea s-a nascut odata cu economia de subsistenta a comunei primitive, desenele din pesterile rupestre nefiind altceva decat forme incipiente ale „socotelilor”: cate animale au fost vanate si cate din ele mancate, cate piei s-au jupuit si cate haine au rezultat,cine le-a vanat si cine le-a mancat, etc.

Impreuna cu economia in dezvoltare s-a perfectionat si „arta tinerii socotelilor”, punctul de cotitura reprezentandu-l modelul matematic elaborat de Luca Paciolo di Borgia acum mai bine de 500 de ani, dupa care contabilitatea a devenit de neinlocuit, fara alternative, deopotriva o stiinta si o arta in urmarirea existentei si miscarii capitalurilor si utilitatilor, a stabilirii rezultatelor activitatii si plasarii lor, si totul de maniera ca afacerile sa beneficieze permanent de suportul banesc necesar.

Contabilitatea este parintele stiintelor economice iar stiinta este cel mai important factor de productie,este acel factor care creeaza valoare noua,valoare peste valoare,profit si prosperitate.
Importanta contabilitatii in economia moderna este evidenta. Asa se face ca organisme tot mai simandicoase si reglementari ale acestora pe masura,se ocupa de organizarea si functionarea contabilitatii intr-un proces de permanenta perfectionare.Legislatia romaneasca este compatibila cu reglementarile europene,sarcinile si obiectivele fiind foarte mari,poate mai putin realizarile efective din practica economica , dar asta este treaba fiecarei persoane juridice. Trebuie inteles odata de toata lumea ca organizarea contabila si asigurarea functionarii ei corespunzator pretentiilor europene este totusi atributul fiecarei entitati detinatoare si administrator de patrimoniu,initiatoare si decizionara de acte comerciale,economice si banesti.

Contabilitatea nu trebuie confundata sau redusa la intocmirea si clasarea de documente sau alte inscrisuri, ci conturarea si respectarea unor principii si politici care sa asigure conducerea financiara a companiilor,societatilor si institutiilor intr-o maniera care sa corespunda exigentelor actuale : integrarea europeana,libera circulatie a bunurilor si a banilor,transparenta in utilizarea resurselor si a fondurilor comunitare,intarirea capacitatii de rezilienta financiara intr-o economie concurentiala si plina de obstacole.

Contabilitatea nu are hotare. Limitele ei teoretice, stiintifice si practice sunt fara sfarsit atat in ceea ce priveste cuprinderea fenomenelor economice cat si al modului in care ele sunt sistematizate, prelucrate si prezentate, astfel ca despre ea niciodata nu poti sa pretinzi ca stii totul..
Ceea ce faceti dvs.este o actiune curajoasa si meritorie,pentru ca succesul in economia afacerilor este conditionat nu numai de conducerea unei contabilitati moderne,dar mai presus de toate de a gandi contabil, de a lua decizii pe fundament contabil,pentru ca ea insemneaza eficienta si ordine,disciplina fiscala si contractuali,productie cu valoare adaugata si tot cortegiul de superlative fara de care nici o companie nu poate trai.Va doresc succes si sper sa invingeti rezistenta si reticenta pe care cam multi o manifesta fata de contabilitate.
05.10.10 Prof.univ.dr.doc.C.M.Dragan
Asociatia Oamenilor de Stiinta

C. M. Dragan

C. M. Dragan

Cm.Dragan este profesor universitar, doctor docent in stiinte; Este membru de onoare al Academiei Romane, specialist in contabilitate si conturile nationale; controlul financiar, auditul si expertiza contabila; finante,banci si asigurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top