Firmele mari au gasit portita sa incaseze ajutoare de minimis, sustin consultantii

bani_luati.jpg

bani_luatiFirmele mari, care teoretic nu pot accesa ajutoarele de minimis destinate IMM-urilor, au gasit o portita legala pentru a beneficia de aceste fonduri.

Desi ministrul pentru mediu de afaceri si IMM-uri Maria Grapini sustine ca acest lucru nu este posibil, consultantii contactati de Finantare.ro o contrazic si spun ca, mai mult, acest lucru se intampla deja.

Trucul este mai vechi si presupune folosirea unor firme “legate”: practic, o firma-mama care se incadreaza la categoria “intreprinderi mari” infiinteaza sau cumpara firme mai mici deja infiintate, carora le transfera utilajele si angajatii, apoi le trimit sa obtina ajutoare de minmis. Cel care a atras pentru prima data atentia asupra acestei vulnerabilitati a fost Radu Onofrei, presedintele Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

Afirmatiile acestuia sunt intarite si de alti specialisti, care indica inclusiv “portita legala” existenta in Ghidul Solicitantului.

“Am citit cu surprindere declaratiile doamnei Grapini, potrivit careia intreprinderile legate nu ar fi eligibile. Or, este suficient sa citim Ghidul solicitantilor, unde printre documente ce trebuie sa insoteasca solicitarea de Finantare gasim si “Calculul pentru intreprinderile partenere si legate”. Vedem ca solicitanti eligibili pot fi si firmele legate sau partenere, in situatia in care cifrele (CA, active, numarul de angajati, cumulate) se incadreaza in criteriile de “microintreprindere”, a declarat pentru Finantare.ro Viorica Muresan de la For Best Consulting.

Alti consultanti spun ca nici conditia ca firma solicitanta sa fiinteze de dinainte de 2012 nu este o piedica pentru cei care vor sa “fenteze” schema de minimis. “O firma mare putea lejer sa achizitioneze o firma cu bilant depus pe 2012 si care indeplineste conditiile de punctaj maxim, iar ca asociat sa foloseasca o persoana interpusa, astfel incat sa nu devina firma legata. Este la mintea cocosului”, a subliniat Liviu, unul dintre cititorii Finantare.ro, la sectiunea comentarii.

Presedintele ACRAFE avertizeaza ca aceasta practica poate pune in pericol intreaga schema de minimis. “Daca aceasta practica se extinde, atunci se pierde sensul acestui program, care vizeaza dezvoltarea economica si cresterea numarului de angajati”, a subliniat Radu Onofrei.

La ultima sesiune pentru ajutoare de minimis, derulata de AIPPIMM, s-au inscris 7.138 de firme solicitante.

Vrei sa-ti maximizezi sansele pentru a primi ajutoare de minimis? Apeleaza la un consultant specializat!

5 thoughts on “Firmele mari au gasit portita sa incaseze ajutoare de minimis, sustin consultantii”

 1. nick spune:

  Ok, am inteles procedura enuntata de consultantii mai sus amintiti, insa consider ca nu au deloc dreptate. In momentul in care se stabileste categoria intreprinderii, se ia in calcul inclusiv nr de salariati de la firma mama daca este legata sau partenera cu cea solicitanta. Deci varianta ca o firma mare sa cumpere o firma mica si sa depuna proiectul pe firma mica este exclusa din start, decat in conditiile in care uita intentionat sau nu sa declare firma mare la cele legate sau partenere.
  Nu inteleg totusi nici eu de ce cei de la AIPPIMM au decis sa nu respecte deloc ghidul solicitantului si au trimis scrisori de instiintare la toti cei cu proiecte peste 60 de puncte. Asta inseamna ca toti acestia se incadreaza in alocarea bugetara? mi se pare bataie de joc pe fata sa-i soliciti cuiva cu 60 de puncte sa depuna proiectul, deci sa faca cheltuieli suplimentare in conditiile in care se stie foarte bine ca nu sunt bani pt proiectul lui.

 2. Mihai spune:

  Este de stiut ca MINIMIS este pe cale de disparitie sau cel putin va fi doar pe hartie in proiecte de guvern in strategii pe termen mediu, ca urmare accesul la ajutoare de stat este din ce in ce mai rar, deci implicit accesul la finantare se vrea chiar si de companiile mari cu structuri de grupuri financiare. Trebuie verificate si structura grupurilor deoarece in majoritatea cazurilor firmele din grup sunt si in situatia “insolventelor/falimentelor” din care rezulta ca nu au ce cauta in accesarea MINIMIS. Acest program ar trebuii sa fie in exclusivitate adresat acelor companii micro si mici care intradevar sunt stabilimentul de dezvoltare economica si adevaratii platitori la bugetul de stat.
  Si in incheiere transmit aprecierile celor care scot la iveala si ultima urma de “inselaciune” a sistemului de ajutoare financiare nerambursabile, deorece majoritatea intreprinzatorilor onesti cred cu tarie ca si aceste ajutoare sunt manipulate politic

 3. Marius spune:

  @Liviu,
  Ne bucuram ca ne urmaresti cu atentie. Dar nu uita ca suntem in parteneriat cu toti finantatorii. E normal sa ii ajutam in comunicarea programelor lor. Cautam sa fim cat mai utili publicului fara sa facem politica.

  1. Liviu spune:

   Parteneriatul cu finantatorii nu trebuie sa insemne informatii trunchiate sau dezinformari. Mai mult, astfel de parteneriate ar trebui sa fie o sursa de incredere pt situatii delicate.

   Avand in vedere parteneriatul cu AIPPIMM, as fi curios daca ati putea afla motivul pt care procedura prevazuta in Ghid pt emiterea scrisorilor de acceptare la evaluarea administrativa nu a fost respectata si de ce AIPPIMM nu a publicat pe site in termen de o zi lucratoare de la inchiderea inscrierii, lista centralizata cu solicitantii acceptati la verificarea administrativa.

 4. Liviu spune:

  In sfarsit un articol echilibrat, fara o sustinere “pe fata” a doamnei ministru.

  Ma intreb de ce a durat asa de mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.