Doar bancile de stat mai dau credite, insa numai statului si firmelor straine

bani.jpg

Buletinul informativ nr. 6 al BNR arata ca valoarea creditelor acordate la sfarsitul lunii iunie 2016 era de 306,838 miliarde de lei fata de 306,093 miliarde de lei in luna ianuarie a aceluiasi an. Buletinul bancii centrale arata in continuare cum si cui au fost distribuite creditele in functie de forma de proprietate si sectorul de activitate. Astfel, singurii care au beneficiat de o majorare a soldului creditelor sunt proprietarii de stat (de la 18,78 miliarde de lei in ianuarie la 18,864 in iunie) si societatile cu participare straina la capital (de la 3,30 miliarde la 3,52 miliarde lei) sau societatile mixte, cu participarea statului la capital.

A mai existat un segment care a inregistrat crestere, cel al persoanelor fizice, de la 119,54 miliarde lei lsa 120,41 miliarde lei. Numai ca, in primul semestru din acest an, creditarea persoanelor fizice a fost compus in mare parte din programul Prima Casa (anul acesta, pana la data de 30 iunie, au fost acordate in cadrul programului Prima Casa un numar de 21.976 de garantii in valoare de 2 miliarde de lei potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM).

O analiza sectoriala a beneficiarilor de credite bancare arata ca societatile care activeaza in industrie, servicii, constructii si agricultura s-au confruntat cu o reducere a soldului creditelor primite de la banci. Practic creditele noi (mai putin cele mentionate prin programul Prima Casa) s-au impartit intre societatile care activeaza in domeniul intermedierilor financiare si in asigurari pe de o parte si admisnistratia publica pe de alta parte.

Astfel, la intermediarii financiari si asiguratori cresterea a fost de la 6,90 la 7,64 de miliarde de lei in perioada mentionata. Surse din piata spun ca aceste majorari in sectorul intermedierilor financiare se datoreaza in principal dezvoltarii accelerate a leasingului, care in primul semestru din 2016 a inregistrat o crestere de 25% acordand finantari de un miliard de euro. Si brokerii din asigurari au facut credit in 2016, dar de valori mult mai mici decat societatile de leasing si doar pentru dezvoltare, nu pentru finatareea activitatii. Chiar daca in proportie mai mica decat leasingul, administratia publica a inregistrat si ea un avans al soldului creditelor, de la 15,55 miliarde lei la 15,90 miliarde lei.

Cand vine vorba de forma de proprietate a finantatorului, a bancii care a acordat cele mai multe credite in aceasta perioada, vom avea o noua surpriza. Peste 90% din sectorul bancar este format din banci cu capital privat, in mare parte strain (exceptie Banca Transilvania care detine o cota de piata de 12,6%). Cu toate acestea, contributia sectorului bancar privat la creditarea economiei a fost de 152 de milioane de lei, avansul creditarii in primele sase luni a fost de la 283,67 miliarde de lei la 283,83 miliarde de lei.

In schimb, institutiile de credit cu capital de stat si majoritar de stat au consemnat un avans de la 22,41 miliarde de lei la 23 de miliarde de lei, in total 593 milioane de lei. Bancile cu capital de stat sunt Eximbank, cota de piata de 1% si CEC Bank, cota de piata de 7,8%. Astfel, societatile de leasing care au contractat cele mai multe credite in prima parte a anului s-au imprumutat de la bancile de stat si nu de la companiile mama cum au facut pana acum (ultimul exemplu in acest sens este creditul de 70 de milioane de lei de contractat de Raiffeisen Leasing de la Eximbank). O explicatie se regaseste in faptul ca, probabil, societatile respective au depasit limitele de imprumut la bancile mama. In concluzie, cele mai multe credite in 2016 le-au acordat bancile de stat catre intermediarii financiari, asiguratori, administratia publica a statului si persoanele fizice care au facut imprumuturi garantate de stat.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top