Document al Comisiei Europene privind complementaritatea fondurilor structurale cu FEIS – Planul Juncker

document.jpg

In contextul crizei economice si financiare care a generat o scadere masiva a investitiilor, Comisia Europeana a decis sa abordeze decalajele in materie de investitii prin lansarea “Planului de investitii pentru Europa” (Planul Juncker). Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS) formeaza nucleul acestui plan si urmareste sa contribuie la utilizarea finantarii publice, inclusiv a finantarii de la bugetul UE, in scopul mobilizarii investitiilor private. FEIS intentioneaza sa se concentreze asupra unor proiecte derulate intr-o mare varietate de domenii, inclusiv: dezvoltarea infrastructurii, cercetarea, dezvoltarea si inovarea, investitiile in educatie si formare, sanatate, tehnologia informatiei si comunicatiilor, dezvoltarea sectorului energetic.

Combinarea strategica a fondurilor structurale si a FEIS poate contribui la eforturile colective si coordonate menite sa abordeze scaderea investitiilor in intreaga Europa sau intr-o anumita regiune. Orice proiect care este viabil din punct de vedere economic, care are potentialul de a favoriza cresterea si crearea de locuri de munca in UE si care este conform cu prioritatile UE pentru investitii poate fi eligibil pentru a primi finantare atat din fondurile FEIS, cat si din cele structurale.

In acest sens, Comisia Europeana a lansat de putin timp un document de prezentare si informare privind complementaritatea fondurilor: «Fondurile Structurale si de Investitii Europene (FSIE) si Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS) – asigurarea coordonarii, a sinergiilor si a complementaritatii».

Documentul, disponibil in engleza este aici si o sinteza in romana poate fi consultata aici.

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.