Romania considera inacceptabila orice reducere suplimentara a bugetului pentru politica de coeziune a Uniunii in perioada 2014-2020

monezi11.jpg

Romania, impreuna cu celelalte 14 state din grupul „Prietenii coeziunii”, a reiterat, in cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene din 24 iulie 2012, importanta pe care o acorda politicii de coeziune si sustinerii corespunzatoare a acesteia prin sumele ce ii vor fi alocate in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2040, a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban.

Actualizarea tehnica a propunerilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene (UE) pentru 2014-2020 reprezinta limita pe care aceste state o pot accepta in ceea ce priveste reducerea anvelopei destinate politicii de coeziune, au atras atentia tarile de grupul „Prietenii coeziunii”.

Revizuirea proiectului de buget multianual, adoptata de Comisia Europeana la 6 iulie 2012, a fost necesara pentru a se tine cont atat de implicatiile financiare ale aderarii Croatiei la Uniunea Europeana, cat si de cele mai recente estimari asupra evolutiei produsului intern brut al UE.

Pozitia grupului „Prietenii coeziunii” a fost expusa la reuniunea CAG de la Bruxelles de reprezentantul Poloniei, care a reamintit ca, in concluziile Consiliului European din iunie 2012, politica de coeziune a fost calificata drept calea de a investi pentru a iesi din criza.

In interventia sa, ministrul Leonard Orban a salutat progresele inregistrate in primul semestru din 2012 in negocierea bugetului UE pentru 2014-2020 si a exprimat sprijinul pe care Romania il va acorda finalizarii acestui proces pe parcursul presedintiei cipriote a Consiliului UE, pana la 31 decembrie 2012.

Mai sunt inca unele probleme carora trebuie sa li se acorde atentie, avand in vedere ca pachetul de negociere nu reflecta intr-o forma echitabila si echilibrata interesele tuturor statelor membre„, a subliniat insa ministrul roman.

Ministrii participanti la Consiliul Afaceri Generale de la Bruxelles, au aprobat si mandatul presedintiei cipriote a Consiliului UE pentru negocierile cu Parlamentul European referitoare la bugetul UE pentru 2013. Decizia s-a luat cu trei voturi contra (Olanda, Suedia si Marea Britanie) si cu o abtinere (Austria).

Totodata, la solicitarea unui stat membru, Comisia Europeana a facut un scurt comentariu in legatura cu referendumul ce va avea loc in Romania la 29 iulie 2012 referitor la demiterea presedintelui tarii. S-a afirmat ca ingrijorarile exprimate de Comisia Europeana se regasesc in raportul asupra reformei din justitie publicat la 18 iulie 2012. La randul sau, ministrul afacerilor europene a prezentat succint cele mai recente evolutii politice din Romania.

Comunicat de presa MAEUR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top