Drept la replica: “Blocul National Sindical este o institutie perfect eligibila sa primeasca finantare”

megafon.jpg

megafonIn urma articolului POSDRU: Evaluarile “pe banda rulanta” ridica semne de intrebare, Blocul National Sindical ne-a transmis urmatorul drept la replica, pe care il publicam integral:

In cursul zilei de 28 martie 2014 a fost publicat pe site-ul www.finantare.ro un articol intitulat POSDRU: Evaluarile “pe banda rulanta” ridica semne de intrebare, material ce contine informatii eronate legate de Blocul National Sindical.

Suntem constienti de faptul ca activitatea BNS in domeniul scrierii si implementarii de proiecte cu finantare europeana starneste frustrari si patimi in randul celor care isi inchipuie ca banii europeni cad din cer, fara sa fie nevoie de munca si de experienta, insa consideram ca era de datoria reporterului/redactorului sa verifice informatiile inainte de a le face publice pe site sub forma unui articol asumat de redactie.

Un jurnalist profesionist nu publica informatii fara sa le verifice din mai multe surse, iar in speta de fata era suficient sa dea un telefon sau sa trimita un email pentru a-si face meseria in limitele decentei.

Cu regretul ca suntem nevoiti sa transmitem o replica la un material nascut cu forcepsul, va informam pe dumneavoastra si pe cititorii site-ului finantare.ro ca Blocul National Sindical este o institutie perfect eligibila sa primeasca finantare, ca are deopotriva proiecte respinse si proiecte aprobate si ca a respectat intotdeauna legislatia si obligatiile contractuale.

Este gresita informatia din articol potrivit careia BNS a primit “unda verde” pentru proiectele “Primii pasi in cariera. Practica, orientare si consiliere profesionala pentru studenti”  si “Investim in tineri!”  (CPP 161).  Aceste proiecte au fost respinse.

Este tendentioasa sugestia ca BNS nu ar fi indeplinit conditiile de eligibilitate pentru ca ar fi avut doua contracte reziliate. BNS a fost si este o organizatie eligibila, iar cele doua proiecte mentionate in articol au fost reziliate conform legislatiei in vigoare la momentul anului 2011.

Reglementarile de la acel moment au permis Blocului National Sindical sa renunte la cele doua proiecte fara sa poarte culpa sau sanctiuni, iar rezilierea a fost initiata de BNS ca urmare a reducerii prefinantarii de la 30% la 10% si nu din vreun alt motiv.

Persoana citata sub anonimat face referire la un Ghid din anul 2013, care nu avea aplicabilitate in urma cu doi ani (!), si este evident pentru noi ca materialul a fost  “executat” la comanda.

Fata de cele afirmate de BNS, redactia Finantare.ro face urmatoarele precizari:

  1. Demersul nostru jurnalistic vizeaza modul discutabil in care AM POSDRU face selectia beneficiarilor, nicidecum activitatea Blocului National Sindical. Acesta a fost prezentat ca exemplu ilustrativ pentru o situatie de fapt.
  2. Finantare.ro a punctat doar faptul (indiscutabil) ca BNS figureaza pe “lista neagra” a beneficiarilor POSDRU cu proiecte reziliate. Daca BNS este sau nu in culpa, acest lucru nu il putem decide nici noi, nici BNS. Fireste, BNS este liber sa-si sustina nevinovatia, asa cum si altii sunt liberi sa sustina contrariul.
  3. Documentarea articolului s-a bazat pe documente oficiale, care au fost puse la dispozitia publicului prin link-uri catre site-ul autoritatii de management POSDRU. Este exclusa orice forma de manipulare a acestora.
  4. In demersul nostru, am consultat doi experti in accesarea fondurilor europene si am cerut inclusiv un punct de vedere al AM POSDRU (care nu ne-a parvenit nici pana in prezent).
  5. Finantare.ro nu publica materiale “la comanda” decat daca sunt advertoriale, ceea ce nu este cazul de fata. Consideram ca este datoria oricarui jurnalist sa investigheze si sa prezinte publicului orice suspiciune de folosire improprie a banului public, chiar cu riscul de a supara anumite persoane, organizatii sau institutii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.