Economia romaneasca, cimitir de firme „zombi”

conpaniizonbicofacefeb2018.jpg

Peste o treime din firmele romanesti sunt fara profit si au solvabilitate zero, caracteristici ale companiilor „zombi”, de 5 ori mai mult decat in tarile dezvoltate, spune o statistica a asiguratorului de risc de credit Coface. Nu mai putin de 45% din societatile inregistrate, angajand 15% din forta de munca au capitaluri negative. „Sunt legume moarte, tinute pe pat de bancile creditoare si furnizori”, spune Iancu Guda, Managing Director Services Division la Coface.

Paradox al economiei romanesti. in pofida dinamicii accelerate a economiei romanesti, sustinuta de companiile puternice si active, in mediul de afaceri inca mai bantuie firme „zombi”, fara profitabilitate si care abia-si acopera din venituri plata dobanzilor. „Una din 3 companii are aceste caracteristici”, avertizeaza Eugen Anicescu, Country Manager la Coface, lider in piata asigurarilor de credit comercial.

Nivelul este de 5 ori mai ridicat decat in tarile dezvoltate, unde, de asemenea, dinamica este buna. Daca in Franta numarul acestora creste, in schimb in Germania si Italia stagneaza, iar in Spania chiar scade. „La noi, situatia este ceva mai trista”, afirma Anicescu, prezentand un grafic ce arata ca ponderea acestor firme in economie este in crestere si a atins reperul de 35% din totalul societatilor inregistrate.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.