Eficentizare energetica la internatul Colegiului “Batthyany Ignac”

bani-ue.jpg

Un nou contract de finantare asigura Municipiului Gheorgheni fondurile necesare pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare termica ale internatului Colegiului ”Batthyany Ignac”. Semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia de catre domnul Nagy Zoltán, primarul municipiului Gheorgheni si de catre domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru, contractul este finantat din bugetul Regiunii Centru al Programului Operational Regional 2014-2020, alocat din Axa Prioritara 3, Prioritatea de investitii 3.1B.

Pana in decembrie 2020, data estimata de catre primarie ca fiind necesara pentru finalizarea proiectului, la cladirea internatului se vor realiza lucrari si investitii care vor duce la cresterea eficientei energetice şi reducerea consumului de energie finala. Proiectul are o valoare totala de 3,09 milioane lei, din care 2,51 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate de catre Primaria Municipiului Gheorgheni, iar 50,22 mii lei reprezinta cofinantarea asigurata de primarie pentru realizarea proiectului.

“Prin finantarea acestor proiecte contribuim la reducerea consumului de resurse neregenerabile de energie si la limitarea impactului schimbarilor climatice, atat de evidente in ultima vreme prin diferentele mari de temperaturi si aparitia unor fenomene meteorologice extreme. Constructiile vechi nu au aplicate solutii tehnice de reducere a consumului de energie, fapt ce duce la un consum crescut si costuri pe masura, in ceea ce priveste utilitatile de gen gaz, curent. De aceea, aceste lucrari de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor sunt necesare pentru scaderea consumul de energie primara si a cheltuielilor. in acest proiect vorbim de cei 80 de copii gazduiti pe parcursul anului scolar in internat si care, la finalizarea proiectului, vor avea o temperatura optima in camere, atat de importanta pentru studiu, mai ales in aceasta localitate amplasata intr-o zona muntoasa”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Din bugetul proiectului se vor realiza lucrari de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii, respectiv izolarea pereţilor exteriori, a soclului, termoizolarea planşeului peste ultimul nivel, izolarea termica a planşeului peste subsol neincalzit, dar a faţadei – partea vitrata. Se va recurge la inlocuirea tamplariei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului in cladirea publica, cu tamplarie termoizolanta dotata, dupa caz, cu grile pentru ventilarea spaţiilor ocupate pentru evitarea apariţiei condensului pe elementele interioare de anvelopa. Se vor instala sisteme alternative de producere a energiei, sisteme descentralizate de alimentare cu energie din surse de energie regenerabila, instalaţii cu captatoare solare termice, in scopul reducerii consumurilor energetice din surse conventionale şi a emisiilor de gaze cu efect de sera. Se va moderniza instalaţia de iluminat integrat a cladirii prin schimbarea corpurilor de iluminat existente la unele cu o performanta superioara din punct de vedere lumino-tehnic, şi un consum de energie mai scazut. De asemenea, se vor inlocui corpurile de incalzire existente cu radiatoare din fonta, inlocuirea instalatiei de distributie a agentului termic pentru incalzire, inlocuirea instalatiei de distributie a agentului termic pentru apa calda de consum. Toata infrastructura se va adapta pentru a asigura si accesul persoanelor cu dizabilitati.

Principalii beneficiari ai proiectului sunt familiile si cei 80 de elevi cazati in internat, alaturi de personalul angajat, indirect beneficiind de imbunatatirea conditiilor atat copiii din imprejurimile municipiului care pe viitor vor putea beneficia de investitie, cat si municipalitatea ce va reduce cheltuielile de functionare, sumele economisite putand fi realocate pentru alte investitii.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.