Electric Up 2024-2026 (ciclul 2): Ajutoare IMM de câte 150.000 EUR pentru panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electrice

guvern-palatul-victoria.jpg

UPDATE 20 NOIEMBRIE 2024:

Se prelungește sesiunea de înscriere în cadrul programului, până la data de 16 decembrie 2024, orele 23:59:59, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului energiei nr. 1636/13.11.2024, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1139, în data de 14.11.2024.

Sursa: startupcafe.ro


UPDATE 15 OCTOMBRIE 2024:

Începând cu data de 14.10.2024, a fost deschisă etapa de înscriere a aplicanților prin intermediul
platformei informatice https://granturi.imm.gov.ro. Cu aceasta ocazie Ministerul Energiei vine cu niște clarificări:

Această primă etapă permite următoarele operațiuni:

  • crearea conturilor;
  • identificarea electronică;
  • completarea datelor aplicantului;
  • încarcarea documentelor în secțiunea dedicată din meniul Entității juridice.

Începând cu data de 15.11.2024, vor fi disponibile aplicanților funcționalitățile care permit:

  • crearea cererilor de finanțare;
  • completarea acesteia prin introducerea datelor în câmpurile aferente;
  • anexarea documentelor deja încărcate în meniul Entității;
  • transmiterea acestora (depunerea efectivă, ce atrage după sine alocarea numărului de ordine)

Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura timp de maximum 30 de zile, calculate de la data închiderii sesiunii de înscriere, până la data de 16 decembrie, orele 23:59:59, inclusiv.

Sesiunea de înscriere în program se desfășoară pe parcursul a 30 de zile, începînd cu data de 14 octombrie 2024, orele 8:00, până la data de 14 noiembrie, orele 23:59:59, inclusiv.

Analiza energetică este efectuată doar de un auditor energetic/manager energetic autorizat/atestat de către Ministerul Energiei și asumată prin semnătură de acesta.

Proiecția producției de energie electrică conform calculelor efectuate în analiza energetică este efectuată de un instalator atestat ANRE sau un auditor energetic/manager energetic acreditați de către ME, având în vedere raportul de performanță. Prin urmare, instalatorul ales și atestat ANRE cu atestat de tip minim B, poate efectua proiecția producției de energie electrică, folosind instrumentul PVGIS și baza de date cu radiația solară PVGIS Sarah2.


UPDATE 7 OCTOMBRIE 2024:

Ministerul Energiei a publicat forma finală a Ghidului de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem
de stocare a energiei produse pentru creșterea gradului de autoconsum, a cel puțin a unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum și a sistemului alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.

Ghidul specific a fost publicat pe site-ul web al Ministerului Energiei, în consultare publică, în data de 12 martie 2024.

Au fost analizate și preluate, după caz, propunerile primite, iar forma finală a Ghidului specific, aprobată prin Ordin al ministrului energiei, a fost publicată pe site-ul Ministerului Energiei, în data de 04 octombrie 2024.

Apelul de proiecte se va deschide în data de 14 octombrie 2024, ora 08:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 16 decembrie 2024, ora 23:59:59.

Înscrierea în program se face prin intermediul platformei informatice https://granturi.imm.gov.ro.

Suma necesară implementării programului ELECTRIC UP, este de minimum 450 milioane lei și maximum 596 milioane lei, în cel de-al doilea ciclu de finanțare în conformitate cu art. 3 alin. (61) din OUG 159/2020 cu modificările și completările ulterioare, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei.

Documentele aferente apelului de proiecte, respectiv Schema de ajutor de minimis şi Ghidul solicitantului, pot fi accesate la adresa de internet: https://energie.gov.ro/electric-up-ciclul-2.

Sursa: Ministerul Energiei


UPDATE:

Ordonanța de urgență privind instituirea programului Electric Up, ediția a doua, a fost publicată în Monitorul Oficial.


Guvernul a aprobat, ordonanța de urgență pentru instituirea programului Electric Up 2024 prin care companiile HoReCa de toate dimensiunile, precum și microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domenii diverse vor putea obține de la stat ajutoare de până la 150.000 EUR fiecare pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanțare de 25% din valoarea proiectului.

Totodată, se mărește limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kW, pentru asigurarea consumului propriu și a consumului stațiilor de încărcare de minim 22 kW pentru vehiculele electrice și hibrid, plug in.

Programul Electric Up 2 va fi finanțat de la bugetul de stat și are un cuantum total de 450 de milioane de lei.

Pentru ca programul să fie operaționalizat, mai trebuie ca această ordonanță să apară în Monitorul Oficial și apoi Ministerul Energiei să aprobe Ghidul solicitantului în forma finală (prin ordin al ministrului Burduja).

Mai multe detalii: startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top