Eugen Teodorovici: Vom transmite propunerea actualizata de Acord de Parteneriat in aceasta luna

Eugen-Teodorovici2.jpg

TeodoroviciMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a efectuat o vizita de lucru la Bruxelles, in timpul careia a avut o serie de intrevederi cu reprezentantii Comisiei Europene.

Am discutat cu reprezentantii Comisiei Europene recomandarile privind propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020. Principalele aspecte discutate au vizat majorarea alocarii financiare pentru proiectele de mediu, inclusiv biodiversitate. Pentru a mari numarul de proiecte de mediu care vor putea fi implementate, partea romana a propus cresterea nivelului cofinantarii asigurate de la bugetul de stat, de la 13% la 28%, in conditiile mentinerii contributiei beneficiarilor la 2%. Alt subiect de pe agenda a reprezentat modul in care unele strategii sectoriale vor fi reflectate in Acordul de Parteneriat. Recomandarile Comisiei vor fi integrate rapid in document pentru a grabi semnarea Acordului. Subliniez ca primirea unor comentarii de la CE pe marginea documentelor de programare este o etapa fireasca a procesului de negociere, etapa pe care o parcurg toate statele membre. Vom trimite propunerea actualizata de Acord de Parteneriat pana la sfarsitul acestei luni si estimam ca il vom semna in aceasta vara“, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Alte discutii au vizat primele versiuni ale programelor operationale prin care Romania va atrage fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.

Totodata, in cadrul intrevederilor cu reprezentantii Comisiei Europene au fost abordate si subiecte precum sistemul de achizitii publice, in conditiile in care Romania trebuie sa actualizeze legislatia nationala.

Romania urmeaza sa transpuna prevederile directivelor in materie cat mai repede, dar si sa implementeze alte masuri de eficientizare a sistemului de achizitii publice pentru a remedia o parte din deficientele care mai sunt in prezent, dar si in vederea simplificarii structurii institutionale. In cadrul discutiilor a fost pus accent pe identificarea de solutii pentru combaterea “sportului national” din Romania in acest domeniu: depunerea unui numar mare contestatii. Totodata, am discutat si despre conditionalitatile ex-ante, care trebuie indeplinite de statele membre, inclusiv de Romania, pana la finalul anului 2016“, a adaugat ministrul Teodorovici.

NOTA:

In cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, ministrul Fondurilor Europene a avut intrevederi cu reprezentanti ai Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune: Michel Servoz, director general, Peter Stub Jorgensen, director, Directia Economie de Piata si Aurelio Cecilio, seful Unitatii pentru Romania si Bulgaria, cu reprezentanti ai Directiei Generale Piata Interna si Servicii – Joaquim Nunes de Almeida, director, Directia Achizitii Publice, respectiv cu reprezentanti ai Directiei Generale Politica Regionala si Urbana.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.