Europa Creativa: Sprijin pentru proiecte de cooperare la nivel european

Europa_Creativa2.jpg

EACEA a lansat apelul anual pentru proiecte de cooperare in cadrul Programului Europa Creativa – Subprogramul Cultura.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 07.10.2015
Buget alocat: 35.000.000 euro

Europa_Creativa2Prin intermediul programului Europa creativa se urmareste:

  • asigurarea mobilitatii transnationale a artistilor si profesionistilor, pentru a-i ajuta sa coopereze la nivel international si sa isi internationalizeze carierele si activitatile in cadrul Uniunii si in afara acesteia, pe baza unor strategii pe termen lung daca este posibil, impreuna cu incurajarea circulatiei transnationale a operelor culturale si creative, cu scopul de a promova schimburile culturale, dialogul intercultural, intelegerea diversitatii culturale si incluziunea sociala;
  • starnirea interesului publicului ca mijloc de stimulare a interesului pentru patrimoniul cultural material si imaterial si pentru operele culturale si creative europene si de imbunatatire a accesului la acestea. Prin dezvoltarea publicului se are in vedere promovarea artistilor/profesionistilor europeni din domeniul culturii si a operelor acestora in randul a cat mai multe persoane din intreaga Europa, precum si facilitarea accesului categoriilor slab reprezentate la productii culturale. De asemenea, se urmareste ca organizatiile culturale sa fie ajutate sa se adapteze la nevoia de a interactiona in moduri noi si inovatoare cu publicul, cu scopul de a-l mentine, de a atrage un nou public si de a-l diversifica – inclusiv prin atragerea persoanelor care in general nu participa la evenimente -, de a imbunatati atat experienta publicului existent, cat si pe a celui potential si de a consolida relatia cu acesta;
  • stimularea creativitatii, a abordarilor inovatoare in domeniul creatiei si a unor noi moduri de a influenta alte sectoare. Conceperea si testarea unor modele noi si inovatoare de generare de venituri, gestionare si marketing pentru sectoarele culturale, in special in contextul trecerii la era digitala. Se va pune un accent special pe sprijinirea actiunilor care ajuta profesionistii din domeniul culturii sa dobandeasca noi abilitati, a celor care prezinta o dimensiune educationala si a celor menite sa stimuleze dialogul intercultural si intelegerea reciproca intre persoane care provin din culturi sau medii diferite, precum si a acelor actiuni care incearca sa combata orice forma de discriminare prin cultura.

Candidaturile din partea entitatilor juridice stabilite in una dintre urmatoarele categorii de tari sunt eligibile:

1. statele membre ale UE si tarile si teritoriile de peste mari care sunt eligibile sa participe la program in temeiul articolului 58 din Decizia nr. 2001/822/CE  a Consiliului;
2. tarile aderente, tarile candidate si tarile potential candidate care beneficiaza de o strategie de preaderare, in conformitate cu principiile generale si cu termenii si conditiile generale de participare a acestor tari la programele Uniunii stabilite in acordurile-cadru, in deciziile de asociere ale Consiliului sau in acordurile similare respective;
3. tarile AELS care sunt parti la Acordul privind SEE, in conformitate cu prevederile Acordului privind SEE;
4. Confederatia Elvetiana, pe baza unui acord bilateral incheiat cu aceasta;
5. tarile care fac obiectul politicii europene de vecinatate, in conformitate cu procedurile definite cu tarile respective in urma acordurilor-cadru care stabilesc participarea lor la programe ale UE.

Componentele sunt deschise operatorilor culturali care, la data termenului limita pentru depunerea candidaturilor, au personalitate juridica de cel putin doi ani si pot sa demonstreze acest fapt.

Persoanele fizice nu sunt eligibile pentru a solicita o subventie in cadrul programului.

Subprogramul Cultura isi propune sa sprijine proiecte care vizeaza indeosebi:
A. mobilitatea transnationala;
B. dezvoltarea publicului;
C.1. consolidarea capacitatilor – digitizare;
C.2. consolidarea capacitatilor – noi modele de afaceri;
C.3 consolidarea capacitatilor – educatie si formare.

Prin urmare, proiectele finantate trebuie sa includa o strategie motivata si o descriere detaliata a modului in care si-au propus sa puna in aplicare una sau mai multe dintre aceste prioritati ale programului.

La momentul depunerii cererilor, solicitantii trebuie sa bifeze maximum 3 din aceste 5 prioritati, si anume pe cele mai relevante pentru proiectul lor, si sa le ordoneze in functie de relevanta.

Subprogramul Cultura al programului „Europa creativa” dispune de un buget total de 457,8 milioane EUR pentru perioada 2014-2020.

Bugetul alocat pentru prezenta cerere de propuneri se ridica la aproximativ 35.000.000 EUR.

Termenul pentru depunerea proiectelor de cooperare la nivel european este 7 octombrie 2015, ora 12.00 CET/CEST (12.00, ora Bruxelles-ului).

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul de finantare

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

[caseta-final-fise]

3 Replies to “Europa Creativa: Sprijin pentru proiecte de cooperare la nivel european”

  1. Marin Mazur spune:

    Mulțumesc pentru informațiile ce le primesc. Sunt de mare ajutor. Sunt concrete. Mie nu-mi ajung cunoștințe în digitalizare. Sunt gata să mă înscriu la o instruire ce veți oferi la Chișinău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top