Granturi pentru implementarea tehnologiilor performante in domeniul agricol – Republica Moldova

granturi-agricultura.jpg

Aceste granturi se acorda pentru dezvoltarea si implementarea tehnologiilor performante in domeniul agricol. Astfel se urmareste reabilitarea invelisului vegetal si imbunatatirea fertilitatii solurilor degradate din Republica Moldova.

Status: ACTIV
Depunere pana: 2019
Valoare grant: 700 USD /1 ha

Reabilitarea habitatutului ce a iesit din circuitul agricol in urma degradarii solului va spori productivitatea terenurilor si intreprinderilor agricole.

Cine sunt beneficiarii granturilor de finantare?

  • Autoritatile Publice Locale (primarii) (cu exceptia oraselor Chisinau si Balti)
  • Intreprinderile agricole si grupurile de intreprinzatori de orice forma organizatorico-juridica inregistrate in zonele rurale preponderent din regiunile de centru si sud a Republicii Moldova (cu exceptia oraselor Chisinau si Balti).

fonduri-republica moldovaSe acorda finantare pentru:

  • Inierbarea plantatiilor multianuale – plantarea ierburilor perene in intervalul dintre randuri din plantatiile de vii si livezi care contribuie la prevenirea si combaterea eroziunii solului.
  • Culturi intercalate – cultivarea unei sau doua culturi suplimentare in spatiile existente intre randurile culturii principale pentru prevenirea si combaterea eroziunii solului.
  • Culturi intercalate in benzi – cultivarea a doua sau mai multe culturi simultan, in benzi suficient de late pentru a permite cultivarea independenta a speciilor, dar suficient de inguste incat sa permita interactiunea dintre ele;
  • Culturi intercalate in randuri – cultivarea a doua sau mai multe culturi simultan, cand cel putin una din culturi este semanata in randuri;
  • Fasie de filtrare – fasie formata din ierburi perene sau arbusti forestieri plantata de-a lungul malului bazinului de apa (lac, iaz sau rau) cu scopul de a preveni eroziunea solului si poluarea bazinelor de apa.
  • Banda de protectie – banda formata din ierburi perene plantata de-a lungul marginii perimetrului loturilor sau parcelelor agricole cu scopul de a preveni eroziunea solului.
  • Reabilitarea terenurilor erodate – eroziunea solului cauzeaza degradarea terenurilor agricole prin spalarea stratului superficial al solului, spalarea substantelor nutritive din sol, salinizarea solului si deterioreaza structura fizica a solului in urma inundarii cu apa, etc. Aceasta de obicei presupune plantarea ierburilor perene pe terenurile degradate cu scopul de a combate eroziunea solului si a stopa degradarea terenurilor.
  • Ameliorarea terenurilor degradate – ameliorarea terenurilor unde anterior au fost depozitate ingrasaminte organice sau anorganice. Aceste terenuri sunt reabilitate prin curatirea de gunoisti, re-nivelate si inierbate cu ierburi sau arbori forestieri astfel prevenind poluarea bazinelor de apa in urma eroziunii solului.
  • Terase inierbate – presupune executarea lucrarilor de inierbare a teraselor, creand astfel o treapta de sol plantata cu ierburi perene care retine si preintampina eroziunea solului in urma scurgerii apelor de pe pante.

Pentru acoperirea costului lucrarilor de ameliorare si/sau infiintare a invelisurilor de ierburi vor fi acordate granturi in suma de pana la 700 USD /1 ha, in baza Planului de cheltuieli a invelisului de iarba intocmit de catre beneficiar.

Suprafata maxima ameliorata si/sau infiintata per 1 beneficiar nu va depasi 5 ha.

Conditii de eligibilitate

Pentru primarii:

  • Sa fie situate preponderent in zonele rurale din partea de sud sau centru a Republicii Moldova, cu exceptia orasului Chisinau si Balti;
  • Sa detina documente care atesta ca Primaria detine terenuri publice in proprietate sau arenda pe un termen de lunga durata necesare pentru reabilitarea/infiintarea invelisurilor de ierburi;
  • Sa aduca o co-finantare in valoare baneasca de cel putin 50% din costul total sau echivalentul in bunuri si servicii de reabilitare/infiintare a invelisurilor de ierburi.

Pentru intreprinderile sau cooperativele agricole:

  • Sa detina certificat de inregistrare si sa detina o activitate agricola in zonele rurale ale Republicii Moldova, cu exceptia oraselor Chisinau si Balti;
  • Sa detina cel putin un an experienta in domeniul producerii agricole;
  • Sa detina documente care atesta ca intreprinderea/cooperativa detine plantatii multianuale sau terenuri agricole in proprietate sau arenda pe un termen de lunga durata necesare pentru reabilitarea/infiintarea invelisurilor de ierburi;
  • Sa aduca o cofinantare in valoare baneasca de cel putin 50% din costul total sau echivalentul in bunuri si servicii de reabilitare/infiintare a invelisurilor de ierburi.

De retinut! Terenurile agricole ce sunt infiintate cu culturi furajere cum ar fi lucerna, trifoi, etc. NU SUNT eligibile pentru obtinerea grantului de finantare.

Termenul limita de depunere a cererilor aplicare: 2015-2019. Cererile de finantare vor fi primite pe parcursul intregului an, incepand cu data 01 ianuarie 2015.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul de finantare

Finantator: IFAD
Sursa: www.ifad.md

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top