Eurostat: Romanii si lituanienii, cei mai mobili cetateni UE apti de munca

economie-romania-shutterstock.jpg

Peste 19% dintre romanii in categoria persoanelor apte de munca – definita ca fiind cuprinsa intre 20 si 64 de ani – locuiau in anul 2017 in alte tari din Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu al Biroului de statistica al Comisiei Europene – Eurostat.

Studiul, dat publicitatii luni, arata ca 3,8% din cetatenii UE apti de munca locuiau intr-o alta tara membra decat cea de origine. in urma cu zece ani, media era de 2,5%.

Situatia variaza semnificativ intre statele membre, de la 1,0% in Germania, la 19,7% in cazul Romaniei. Comparativ cu anul 2007, proportia cetatenilor romani ce locuiesc in alte state UE a crescut cu 12,3 procente.

Pe locurile urmatoare dupa Romania sunt Lituania (15%), Croatia (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%) si Bulgaria (12.5%).

Persoanele cu educatie superioara sunt mai mobile decat restul populatiei. Astfel 32,4% din cetatenii UE ce locuiesc intr-un alt stat membru au studii superioare, in timp ce in cazul intregii populatii a Uniunii Europene, nivelul este de 30,1%.

De asemenea, rata medie de angajare in randul cetatenilor UE mobili este de 76,1%, comparativ cu o rata totala de angajare la nivelul UE de 72,1%.

16,9% din romanii apti de munca ce locuiesc in alte state UE au educatie superioara, comparativ cu un nivel de 16,7% in ceea ce priveste populatia Romaniei.

Pe de alta parte, doua treimi (62,5%) din francezii care locuiesc in alte tari UE au educatie superioara, fata de 34,6% in cazul populatiei Frantei.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.