Conform Ordinului Ministerului Educatiei si Cercetarii nr.3771 din 8.05.2001, s-a infiintat Centrul de Excelenta pentru Tinerii Capabili de Performanta (CETCP). Conform aceluiasi ordin, au fost infiintate 9 centre regionale de excelenta carora le-au fost subordonate toate judetele tarii. Programele desfasurata de aceste centre de excelenta au fost focusate pe urmatoarele discipline scolare: biologie, fizica, informatica, matematica, chimie, astronomie, deci, in total, 6 discipline.
Avem diferite fundatii cu programe destinate tinerilor capabili de performante (Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei – „Clubul de Excelenta”, Fundatia Dinu Patriciu – „Educatia merita”, „Inventeaza-ti viitorul”, IRSCA Gifted Education – „Centrul pentru Descoperirea si Dezvoltarea Talentului si Inteligentei” etc.).
Intrebarea mea recurenta este: de ce?.
1. De ce exista atat de multe programe pentru tinerii capabili de performanta, dar, totusi, nu exista performanta?
2. De ce exista atat de multe programe pentru descoperirea tinerilor capabili de performanta, dar nu sunt descoperiti multi tineri capabili de performanta?
3. De ce exista atat de multe programe pentru tinerii capabili de performanta, dar pentru tinerii „obisnuiti” nu exista nimic?
Avem, de aproximativ o luna de zile, o noua lege a educatiei nationale care cuprinde toate nivelele invatamantului si care, in teorie, ar trebui sa aduca o imbunatatire a climatului educational si a performantei si eficientei actului didactic. In practica, insa, lucrurile stau putin diferit. Prin noul sistem, se va realiza o uniformizare a elevilor si studentilor la un standard prestabilit, incercandu-se ridicarea celor care sunt sub medie. Conform prevederilor legii insa, se va determina si o scadere a numarului celor „capabili de performanta” datorita sistemului de evaluare ce va pune accentul pe uniformizare.
Voi incerca acum sa dau raspunsuri „punctuale” intrebarilor de mai sus.
1.Nu exista performanta din mai multe motive:
– nu exista metode de identificare eficiente a tinerilor capabili de performanta care sa fie utilizate din primele cicluri ale invatamantului national. Ar fi ideala existenta unor centre de orientare si consiliere profesionala care sa realizeze testare aptitudinala a tuturor tinerilor (cea mai buna solutie ar fi ca aceasta sa fie realizata incepand din ciclul pregimnazial – gradinita – pentru a permite orientarea copiilor catre acele scoli cu programe in domeniul in care ar putea excela). Testarea aptitudinala ar trebui reluata apoi in fiecare an/ cel putin o data la doi ani in cazul fiecarui individ pentru a se cuantifica in mod exact capacitatile acestuia si a se identifica directiile sale de dezvoltare.
– activitatea tinerilor identificati ca fiind capabili de performanta nu este urmarita si sustinuta in mod constant pe intreg parcursul scolar (gimnaziu – liceu – universitate), ei nefiind incurajati astfel sa continue „pregatirea de excelenta”. Practic, acei tineri capabili de performanta sunt folositi in gimnaziu sau liceu de catre unii profesori pentru obtinerea unor premii la olimpiade/concursuri nationale/internationale, respectiv a sporului de performanta pentru profesor.
2. Actualele centre de excelenta sau programe realizate de fundatii private sunt orientate pe anumite domenii, excluzand, practic, acei tineri care ar putea excela in alta arie de expertiza. De exemplu, cele 6 domenii ale programelor CETCP fac parte din aceeasi arie curriculara (respectiv a stiintelor exacte), stiintele socio-umane nefiind incluse, desi exista performante recunoscute la nivel international in muzica, sport, poezie, filosofie, economie, management etc.
3. Pentru tinerii „obisnuiti” nu exista nimic deoarece ei nu pot reprezenta „capital electoral”. Este, in principal, o problema de mentalitate la nivelul actualei clase politice si a factorilor de decizie din cadrul societatii civile.
Parere personala: sistemul educatiei nationale trebuie reformat din radacini. Ca model, s-ar putea folosi sistemul educational american (stiu ca suna perimat, dar, din studierea comparativa a 5 sisteme din tari dezvoltate, cel american pare singurul indreptat spre performanta academica).