Exemplu de bune practici pe fonduri europene: Din codaș al absorbției, Vâlcea devine unul din cele mai dinamice județe

marcel-bolos.jpeg

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a efectuat vineri o nouă vizită de lucru în județul Vâlcea, unde a avut întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, ai operatorului de apă local, dar și cu potențiali beneficiari din acest județ. Suplimentar, a fost verificată distribuția pachetelor de igienă și hrană, activitate aflată în plin proces.

Vizita în Vâlcea vine în continuarea verificărilor efectuate județele Sibiu, Teleorman, Alba (unde Ministerul este reprezentat în aceste zile de secretarul de stat Carmen Moraru), într-un efort conjugat de identificare a soluțiilor de deblocare a proiectelor de apă și canalizare cu finanțare europeană ce stagnează de ani de zile. „Civilizația începe cu accesul la apă! Este inuman dezinteresul unora dintre autorități față de găsirea unor soluții în vederea deblocării situației, acolo unde blocajele trenează de ani de zile”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

De pe urma proiectului de 216 milioane de euro aflat în analiză la Vâlcea, 101.343 locuitori vor beneficia de servicii de canalizare (28% din populația județului) și 64.402 de apă curentă (18%) în cele 39 de unități administrativ-teritoriale.

„În aceste prime 8 luni de mandat am deblocat 57 de proiecte dedicate creșterii nivelului de civilizație al românilor”, a afirmat ministrul Boloș, referindu-se la actele normative și contractele semnate:

  • OUG 60/2020 privind suplimentarea cu 355 de milioane de lei pentru implementarea proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanțate din fondurile aferente actualei perioade. Fără această suplimentare proiectele nu ar fi putut fi finalizate, România riscând să returneze toți banii investiți între timp.
  • HG 379/2020 pentru aprobarea metodologiei de ajustare a prețurilor devizelor proiectelor de infrastructură publică, fapt care a permis actualizarea la nivelul anilor 2014-2018. Fondurile deveniseră insuficiente ca urmare a evoluției indicilor INS în perioada dată, ducând la blocarea proiectelor.
  • OUG 40/2015 ce aduce modificări HG 677/2017, permițând astfel determinarea nivelului de cofinanțare a UE pentru proiectele generatoare de venit prin aplicarea unei rate forfetare de 6%.
  • OUG 88/2020 care crează cadrul legal pentru finanțarea pregătirii proiectelor din viitorul exercițiu financiar 2021-2027 prin utilizarea banilor aflați acum la dispoziția României, o premieră în țara noastră.

„Din prima zi a mandatului am urmărit trei principii: banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți; transparentizarea și debirocratizarea fondurilor în ciuda reticenței sistemului; și pregătirea cadrului legal astfel încât România să fie pregătită să lanseze proiecte generatoare de absorbție încă de la începutul exercițiului 2021-2027, fără să mai repetăm greșelile anterioare când se pierdeau ani de zile până când demarau proiectele”, a continuat ministrul Fondurilor Europene.

Încă un pas spre concretizarea hub-ului românesc dedicat hidrogenului

Vizita de vineri din județul Vâlcea a continuat la platforma Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) în contextul în care sunt în proces de semnare două proiecte strategice pentru dezvoltarea infrastructurii mari de cercetare din Romania, în valoare de 93.824.822,88 lei (23 milioane de euro):

  • 23 milioane de lei pentru soluții de stocare a energiei pe bază de hidrogen și pentru dezvoltarea de parteneriate și colaborări care facilitează transpunerea tehnologiei de laborator în mediul comercial.
  • 82 milioane de lei pentru extinderea infrastructurii naționale pentru separarea tritiului si deuteriului astfel încât ICSI să își întărească rolul de centru de excelență în energie, iar prin rezultatele activităților de cercetare-dezvoltare și inovare să contribuie la dezvoltări în domeniul tritiului.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Din nou am promis, am făcut! Cu cele două proiecte pe care le semnăm digital pe 6 iulie, ICSI Râmnicu Vâlcea face un pas mare pentru consolidarea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare, care ne aduce și mai aproape de concretizarea Centrului Național pentru utilizarea hidrogenului în scopuri energetice. În acest fel, România se înscrie pe drumul ireversibil al energiei curate”

ICSI a implementat deja în această perioadă de programare un proiect prin intermediul căruia a obținut 3 brevete și a reușit să consolideze un nucleu competitiv în domeniul științific și tehnologic pentru a desfășura activități de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul hidrogenului și tritiului, cu aplicabilitate în dezvoltarea sectorului energetic din România.

Vizita la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea, responsabil pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen ca sursă alternativă de energie, vine în continuarea dezbaterii organizate joi de Ministerul Fondurilor Europene cu principalii jucători din energie, cu participarea eurodeputatului Cristian Bușoi.

4.000 tone de făină și 29 de milioane de borcane cu gem și compot pentru 1,18 milioane de persoane defavorizate

Acțiunea de monitorizare din județul Vâlcea s-a încheiat cu vizita la depozitul din care se distribuie pachetele cu igienă și cele cu alimente pentru 22.569 de persoane defavorizate din județ, din totalul de 1,18 milioane de persoane la nivel național. Doi dintre furnizorii de alimente românești sunt din zona Valcea: Boromir, care livrează 3.966 de tone de făină și Râureni care contribuie cu un total de 28.532.448 de borcane cu gem și compot din fructe de producție locală.

Până acum, Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul Instituțiilor Prefectului și al Ministerului de Interne a livrat pachete în 11 județe: Suceava, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Constanța, Arad, Timișoara, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. Informații detaliate despre numărul de pachete livrate în fiecare județ sunt disponibile aici: http://mfe.gov.ro/persoane-defavorizate/.

Informații despre proiectele implementate în județul Vâlcea

În total, în cadrul programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții, la nivelul județului Vâlcea au fost semnate 147 contracte de finanțare în valoare cumulată de aproximativ 1,6 miliarde de lei. Valoarea totală a plăților efectuate către beneficiari este de aprox. 283 milioane lei. Suplimentar, în cadrul anumitor Programe Operaționale sunt semnate alte contracte de finanțare care se implementează la nivel regional sau național și de care beneficiază și locuitorii județului Vâlcea.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.