Centrul Român al Energie (CRE), o organizație non-guvernamentală, a semnat în 22 iulie, Memorandumul de Înțelegere pentru crearea cadrului de colaborare tehnică și de cercetare în domeniul integrării hidrogenului în procese industriale și decarbonării industriilor grele. Semnatarii fondatori ai noului consorțiu vor viza finanțarea directă a Comisiei Europene prin programul Orizont Europa.
Fondatorii consorțiului sunt LIBERTY Steel Group, parte a GFG Alliance deținută de Sanjeev Gupta (care trece în această perioadă prin mari probleme financiare), MTAG Switzerland, corporația internațională de inginerie, ICSI Rm. Vâlcea, Institutul Românesc de Cercetare și Dezvoltare și Adrem, compania de servicii energetice.
Acordul, semnat în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și Consiliului Concurenței, “va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării de noi tehnologii de producere a energiei, combustibililor și
eficienței proceselor industriale”, transmit inițiatorii săi. Parteneriatul pan-european își propune să se implice în dezvoltarea durabilității și decarbonării, susțin promotorii asocierii.
Companiile fondatoare ale proiectului, intenționează să colaboreze într-o
serie de moduri, inclusiv proiecte comune de cercetare și proiecte pilot și servicii de consultanță tehnică și comercială comune, servicii de instruire, studii de caz și posibile activități de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogenul verde, oțelul verde, sursele regenerabile de energie și stocarea energiei, printre altele. Companiile spun că se vor implica și în acțiuni de predarea și educație.
Mai multe detalii aici