Retea de transfer a tehnologiei bioenergetice

 

Reteua de transfer a tehnologiei bioenergetice a fost infiintata pentru a crea modele exemplare si pentru a promova utilizarea durabila a potentialului bioenergetic prin procesele de planificare spatiala.

Productia si utilizarea biocarburantilor duc atat la atenuarea schimbarilor climatice cat si la crearea de noi intreprinderi pentru zonele rurale. UE a stabilit obiectivul de dublare a cotei de utilizare a surselor regenerabile de energie pana in anul 2010 de la nivelul din 1998. Scopul de crestereaa utilizarii de bioenergie este din ce in ce mai ambitios.

Sectorul bioenergiei din Europa a fost operat in mod traditional, in cea mai mare parte la nivel local sau regional. Astazi, provocarea stabilita pentru crestere utilizarii de bioenergie face ca mobilizarea si promovarea celor mai bune practici si tehnologii disponibile sa fie necesare la nivel european. Acest lucru necesita colaborare in reteua internationala si o cooperare stransa intre societatile private si autoritatile publice.

Recentele cercetari si dezvoltari in bioenergie au dus la tehnologii fiabile. Cu toate acestea, tehnologiile noi nu sunt suficient puse in aplicare pe o scara larga iar utilizatorii finali de servicii lipsesc.

Doar cateva masuri strategice au fost dezvoltate pentru a promova utilizarea durabila a potentialului de bioenergie prin procesele de planificare spatiala. Proiectul Retea de Transfer a Tehnologiei Bioenergetice (BTN) a fost infiintat in 2002 pentru a crea modele exemplare pentru aceste provocari.

Condusa de Universitatea de Stiinte Aplicate Jyvaskyla, Centrul de Dezvoltare al Bioenergiei in Finlanda si de sase parteneri BTN din alte cinci tari: Stiinta Parcului Jyvaskyla (Finlanda), ZAB (Zukunfts Agentur Brandenburg GmbH, Germania), CEBra (Centrul pentru Tehnologii energetice Brandenburg GmbH, Germania), Luua Metsanduskool (de Luua Colegiul de silvicultura, Estonia), Energidalen i Solleftea AB (Valea de energie in Solleftea SRL, Suedia) si Energigarden (Ferma de energie, Norvegia).

Proiectul BTN a lucrat cu aplicatia R & D in domeniul productiei de biocarburanti, de rafinare si de ardere. O alta parte importanta a proiectului a fost formarea profesionala a operatorilor, inclusiv a antreprenorilor, noilor utilizatori de biocarburanti, factorii de decizie si de consiliere.

Principalele rezultate ale proiectului includ strategii regionale de bioenergie si planuri de dezvoltare, pachete cu programe de formare pentru bioenergia internationala si o retea de dezvoltare regionala Bioenergie Center (BDC-Network).

Au fost organizate seminarii internationale. Resursele, productia si utilizarea de bioenergie in regiuni partenere au fost analizate iar blocajele in utilizarea in lant a bioenergiei au fost identificate. Rezultatele sunt documentate in publicatia „Mediul si Dezvoltarea Bioenergie, Aanismaa, P. & Nummi, M. (eds.). 2005. „.

Ca urmare a unei stranse colaborari intre Politehnica Jyvaskyla (Finlanda) si Ferma Energiei (Norvegia) un an de programe de formare pe energia lemnului (WFE) a inceput in septembrie 2004 cu elevii din trei tari europene.

Materialele de invatare create de parteneri BTN au fost schimbate pentru a imbunatati cursurile locale si nationale de formare despre bioenergie. Un pachet de formare si informare – „Calea Bioenergiei – Leading Know-How in Finlanda Centrala” – a fost elaborat si publicat.

Pietele bioenergetice au crescut si elaborarea de strategii regionale pentru bioenergie au ridicat nivelul de intelegere a procedurilor de planificare spatiala in regiunile partenere.

Actiunile de dezvoltare au dus la mai multa caldura si eficienta a combustibilului prin metodele de productie si de tehnologie. Centrul Finlandez de Dezvoltare Regional al Bioenergiei (BDC) a fost deschis in mai 2003. De atunci, a integrat componente R & D.

In Norvegia, Ferma de Energie ca un Centru National de Bioenergie a fost imbunatatita cu mai multe activitati demonstrative si alte programe de formare teoretica. Bioenergie de Transfer Tehnologic in retea a condus in ultimii trei ani Proiectul BioReg Hadeland, care vizeaza dezvoltarea din regiune intr-un Hadeland (national) de bioenergie concentrandu-se pe regiune de bioenergie in practica.

Cost total: 1,310,000 euro
Constributia UE: 895,000 euro

Contact
Jyvaskylan ammattikorkeakoulu
Bioenergiakeskus (BDC)
Kolkanlahdentie 280
FIN-43250, Kolkanlahti
Suomi/Finland
M.Sc. (For.)
Pekka, Aanismaa
Tel.: +358 400 279 057
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top