Piatra Neamt va beneficia de o mai buna gestionare a deseurilor

 

Locuitorii din Piatra Neamt, un oras de marime medie din nord-estul Romaniei, beneficiaza de un mediu mai curat si mai sigur datorita gestionarii imbunatatite a deseurilor. Prin perfectionarea colectarii, transportului, reciclarii si tratarii deseurilor, o societate mixta germano-greaca reda frumusetea acestei regiuni care se mandreste cu cea mai mare densitate a manastirilor din intreaga lume.

“Aceasta este prima faza a unui program mai mare, evaluat la peste 18 milioane de euro. Parte a Instrumentului pentru politici structurale de preaderare, acesta este primul proiect de acest fel din tara si din intreaga Europa de Est.” Marius Boacsa, inginer in cadrul unitatii de implementare a proiectului din cadrul Primariei Piatra Neamt

Cunoscuta ca “Perla Moldovei“, zona isi recapata stralucirea prin noul sistem de gestionare integrata a deseurilor solide dezvoltat de Dywidag International GmbH, Heilit Umwelttechnik GmbH (Germania) si Diekat Construct (Grecia), care au proiectat si au executat toate lucrarile civile majore, furnizand si instaland toate instalatiile si echipamentele necesare.

Eliminarea deseurilor

Colectarea sortata a deseurilor, reciclarea acestora, obtinerea compostului, inchiderea unei gropi de gunoi si deschiderea alteia – toate aceste masuri aduc schimbari radicale in orasul Piatra Neamt, in beneficiul celor 125 000 de locuitori ai acestuia.

Prin achizitia echipamentelor de operare si intretinere precum containerele de colectare a deseurilor si implementarea infrastructurii pentru punctele de colectare a deseurilor menajere, orasul a optimizat utilizarea finantarii UE astfel incat schimbarea sa fie simtita nu doar de locuitori, ci si de mediu.

Ca parte a acestui proiect s-au infiintat un centru tehnic pentru asigurarea intretinerii camioanelor, o instalatie de sortare a sticlei si a plasticului, un centru de reciclare, o instalatie de obtinere a compostului pentru reducerea deseurilor reziduale in gropile de gunoi si un concasor pentru deseurile din constructii si demolari.

Eliminarea pericolelor ce ameninta sanatatea

Daca, in trecut, gunoiul se depozita pe strazi, constituind astfel un pericol pentru sanatatea trecatorilor si a locuitorilor, in prezent, s-au luat masuri pentru introducerea unor metode de colectare cu siguranta sporita. S-a produs o crestere substantiala a gradului de reciclare a deseurilor, concomitent cu o scadere substantiala a volumului deseurilor aruncate in gropile de gunoi.

Ca urmare directa a acestor masuri, solul si apa orasului nu mai sunt poluate. Orasul arata chiar mai proaspat, datorita noilor modalitati de tratare a deseurilor menajere. Locuitorii orasului sunt mai dornici ca oricand sa sustina acest nou val de eliminare ecologica a deseurilor, observandu-se schimbari in comportamentul lor de zi cu zi.

Prin inchiderea vechii gropi de gunoi si deschiderea uneia noi, in conformitate cu standardele UE, s-a eliminat o problema majora si un pericol pentru sanatatea publica.

Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.