Apa reziduala mai curata pentru locuitorii Vaii Jiului

 

Valea Jiului, situata in vestul Romaniei, a fost de curand scena unui amplu proiect de modernizare desfasurat la statia de epurare a apelor reziduale Danutoni, unde numarul persoanelor racordate la sistemul de canalizare a crescut de la 55 000 la 106 800.

Apa potabila si apa raurilor de o calitate imbunatatita, precum si mediul mai atractiv pentru recreatie si turism sunt doar cateva dintre beneficiile rezultate.

„Important pentru Valea Jiului, o zona care se confrunta cu dificultati economice si financiare, este faptul ca darea in exploatare a etapei de tratarea biologica a statiei de epurare va aduce beneficii substantiale pentru mediu, inclusiv reducerea costurilor tratarii apei reziduale in aval si atragerea turismului spre aceasta destinatie din Masivul Parang.” D-l Florin Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petrosani

Proiectul a inclus renovarea instalatiilor existente, precum si adaugarea unor module noi la statia de epurare, inclusiv a unei etape de tratare biologica pentru epurarea ecologica si eliminarea apei reziduale urbane din orasele Petrosani, Petrila, Vulcan, Lupeni si Uricani.

Actiunea de curatenie

Statia Danutoni, operata de SC APA SERV SA Valea Jiului, a fost prima de acest tip din Romania si a fost data in exploatare la inceputul anilor 1970.

Din cauza intretinerii precare, a deteriorarii si a vechimii, statia a inceput insa sa nu mai functioneze corespunzator la sfarsitul anilor 1990. Pentru a rezolva aceste probleme, a fost initiat proiectul curent.

Acesta s-a desfasurat in doua faze: modernizarea instalatiilor de tratare primara existente si prelungirea statiei cu o etapa de tratare biologica.

Prima faza s-a concentrat asupra inlocuirii si renovarii echipamentelor electromecanice (contoare, site, camera de pietris, decantor primar, statie de pompare a namolului, ingrosator de namol, stabilizarea namolului, platforme de uscare) si punerea la punct a structurilor civile existente (excluzand digestoarele de namol si rezervorul de gaz).

A doua faza s-a concentrat asupra tratarii biologice (rezervoare de aerare si rezervoare de sedimentare finala – randament de aproximativ 90%) si asupra tratarii namolului (digestoare, rezervor de gaz, ingrosator de namol digerat si deshidratare mecanica).

Un mediu propice unei vieti sanatoase

Acum, dupa finalizarea celor doua faze, printre beneficiile economice si de mediu ce rezulta din acest proiect se numara calitatea sporita a apei reziduale, respectarea Directivei UE privind epurarea apei urbane si a standardelor nationale privind apa uzata, calitatea sporita a sanatatii publice, protejarea apelor de suprafata si freatice, costuri reduse pentru tratarea apei potabile, o zona mai atractiva pentru recreere si turism, precum si crearea unor locuri de munca in faza de constructie, fapt important intr-o zona in care ratele somajului sunt deosebit de ridicate. In aval, Dunarea si Marea Neagra beneficiaza si ele de o calitate sporita a afluentilor.

Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top