Conservarea resurselor de apa

 

Brabantul de Nord, Limburg (Olanda), Provincia Antwerp si Limburg (Belgia)

Proiectul “Gestionarea apelor in zona Benelux Central” se axeaza pe masuri practice pentru a creste gradul de conservare a apei. Acest lucru include sprijinirea agricultorilor si a gradinarilor pentru a reduce consumul de apa, precum si dezvoltarea know-how-ului tehnic si stiintific in zona de “conservare a apei si a gestionarea nivelului apei”.

Furnizarea apei de suprafata si a celei subterane nu este fara sfarsit, ceea ce inseamna ca exista limite pentru cantitatea de apa care poate fi extrasa din mediu. Prin urmare, gestionarea resurselor de apa, care sunt vitale pentru sustinerea vietii, trebuie sa fie abordata in mod adecvat.

In cadrul programului INTERREG II, noua parteneri din patru provincii din Olanda (Brabantul de Nord si Limburg-ul olandez) si Belgia (Provincia Antwerp si Limburg) si-au unit fortele pentru a lua masuri de a imbunatati gestionarea apei. Unele dintre actiunile intreprinse au inclus examinarea potentialului de pastrare a apei pe perioade mai lungi in fermele agricole, in asa fel incat sa ridice nivelul apelor subterane, precum si masuri de investigatie, pentru a ajuta fermierii si gradinarii sa utilizeze mai putina apa.

Intre 1998 si 2001, au fost intreprinse mai multe actiuni de acest gen. Canalele si santurile din zonele eligibile au fost echipate cu canale de deversare pentru a preveni ca apa sa curga in mare (2000 canale de deversare/140 000 ha) si, in termeni de promovare a unei utilizari mai responsabile a apei, fiabilitatea si fezabilitatea diferitelor sisteme de stropire au fost testate. De asemenea, au fost realizate teste pe elemente nutritive, cu scopul de a imbunatati calitatea apelor subterane. La 80 de ferme diferite si companii de gradinarit, metodele existente de calcul a volumului de apa utilizat la stropitul culturilor au fost dezvoltate si rafinate in continuare.

Aceste masuri au fost realizate cu succes in imbunatatirea conservarii apei si de asemenea au avut un impact pozitiv asupra florei si faunei. Multumita acestui proiect, fermierii si gradinarii folosesc acum mai putina apa, ceea ce este benefic atat pentru agricultura, cat si pentru mediu.

Costul total: 6 000 000 euro
Contributia UE: 3 000 000 euro

Contact
ZLTO Projects
Project manager
Rob Schrauwen
Postbus 91
NL – 5000 MA, Tilburg
Nederland
Tel.: +31 13 583 62 08
Fax: +31 13 58362 67
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.