Un sistem integrat de gestionare a deseurilor la nivel judetean vede lumina zilei

 

Un nou sistem avansat de gestionare a deseurilor solide a fost implementat in judetul Giurgiu din sudul Romaniei. In momentul finalizarii din 2011, acesta va trebui sa raspunda nevoilor a aproximativ 300 000 de persoane.

Sistemul prevede un nou echipament de colectare a deseurilor, cateva puncte de colectare a deseurilor si un depozit de deseuri regional capabil sa trateze levigatul si gazul. Se preconizeaza ca trei depozite de deseuri urbane sa fie inchise in conditii de maxima securitate.

Depozite care trebuie inchise, creearea de noi facilitati

Anterior aderarii la UE din 2007, Romania si-a luat prin tratatul de aderare angajamentul sa respecte legislatia comunitara in vigoare. Acest lucru se refera inclusiv la armonizarea legislatiei nationale din domeniul gestionarii deseurilor la normele juridice europene cele mai drastice din acest domeniu.

In judetul Giurgiu, situat la sud de orasul Bucuresti, capitala Romaniei, o parte din proiectul beneficiind de finantare comunitara si care s-a desfasura pe durata a 18 luni si-a propus sa imbunatateasca considerabil felul in care sunt colectate si tratate deseurile pe o suprafata de aprox. 3 530 km patrati. Obiectivul include o rata de colectare de 100% pentru intreaga populatie urbana si de 90% pentru populatia rurala, in comparatie cu circa 40% pentru ambele populatii in 2006.

Investitiile, care se vor derula sub egida proiectului supervizat de Consiliul Municipiului Giurgiu, se vor concentra asupra sectorului de deseuri solide si inchiderea depozitelor urbane existente. Noul sistem integrat de gestionare a deseurilor solide va include toate elementele necesare de separare, colectare, transport, tratare, reciclare, colectare si eliminare a reziduurilor.

Colectarea echipamentului pentru toate formele de deseuri va include containere si vehicule de colectare. Trei statii de colectare (pentru deseurile voluminoase, deseurile electrice si electronice, cit si pentru deseurile periculoase) urmeaza sa fie construite, iar un depozit de deseuri regional va fi dotat cu toate facilitatile pentru tratarea levigatului si a gazului, inclusiv compostarea (11 000 t/an) si o statie de sortare (10 000 t/an). in ultimul rind, trei depozite urbane vor fi inchise si acoperite.

Pentru ca noul sistem sa functioneze in mod eficient, judetul trebuie sa-si amelioreze cadrul institutional bazat pe gestionarea regionala. Vor fi de asemenea organizate campanii in vederea sporirii gradului de constientizare a publicului cu privire la sistem si a cresterii participarii, promovand reducerea cantitatii de deseuri la sursa sau a materialelor reciclabile selectate la sursa.

O colectare eficace, inseamna o sortare mai buna

Proiectul ar trebui sa imbunatateasca considerabil rata de colectare a judetului, reducand astfel cantitatea de deseuri biodegradabile cu 65% in 2016 comparativ cu 1995. Cantitatea deseurilor reciclabile se asteapta sa creasca cu 55% pana in 2013 daca se asigura conditiile pentru o colectare selectiva a deseurilor de ambalaje.

Printre rezultatele estimate se numara o reducere a riscurilor de sanatate legate de dumpingul de deseuri, interzis in viitor pe cuprinsul judetului, precum si o imbunatatire a mediului sau. in jur de 150 de locuri de munca vor fi create pe durata desfasurarii proiectului.

Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top