Parteneriat pentru Dezvoltare 2007-2013

 

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a initiat, la sfarsitul anului 2004, un proiect ambitios: „Parteneriat pentru dezvoltare 2007-2013”.

Scopul era sa reusim sa ne aducem o contributie la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor pre si post-aderare a autoritatilor publice locale si judetene. Altfel spus ne ofeream sprijinul pentru dezvoltarea capacitatii administrative si de management a partenerilor nostri institutionali.

La capatul acestui efort (sfarsitul anului 2006) ne asteptam sa avem finalizate o serie de documente strategice: Planul de Dezvoltare Regionala 2007-2013; Documentele de programare sectoriale (corespondente Programelor Operationale) si Portofolii de proiecte prioritare pe fiecare sector (care sa reflecte specificitatea Regiunii noastre si nevoile proprii de dezvoltare si bunastare).

Ne-am propus, atunci ca si acum, sa implicam in procesul de planificare cat mai multi parteneri, specialisti in domeniile in care activeaza. Impreuna cu expertii Agentiei, acestia trebuiau sa lucreze efectiv la elaborarea metodologiei de lucru, la validarea instrumentelor necesare in constructia Strategiei de dezvoltare regionala pentru perioada 2007-2013.

Inca de la bun inceput a reiesit necesitatea crearii unei mase critice de „grupuri locale de initiativa” care sa sustina intregul proces. Mai apoi, in faza de implementare, aceleasi grupuri trebuiau sa coordoneze sau sa stimuleze dezbaterea si dialogul pe plan local si sa creeze viitoarele echipe de proiect.

Am reusit, de-a lungul anului, sa convingem administratiile publice dar si reprezentantii societatii civile si ai mediului privat ca proiectul este cu adevarat important si ca trebuie muncit in echipa. Am constatat cu suprindere si bucurie ca oamenii au devenit tot mai implicati si mai activi.

Mesajul nostru – faptul ca, in contextul pregatirii pentru aderare este imperativa reflectarea mai buna a problematicii dezvoltarii regionale in dezbaterea publica, ca trebuie intarit dialogul social real si trebuie pregatita trecerea la un adevarat dialog civic – a fost receptat!

In fiecare judet s-au constituit Comitete Judetene de Planificare, formate din grupuri tematice sectoriale, in care s-au implicat specialisti din fiecare sector, factori de decizie. Fiecare si-a adus contributia la elaborarea Planurilor de Dezvoltare Judetene pe perioada 2007-2013 ; acestea fiind considerate inputuri pentru Planul de Dezvoltare Regionala 2007-2013.

Am organizat zeci de sedinte, reuniuni sau intalniri de lucru in scopul consultarii partenerilor de-a lungul intregului proces participativ.

Accesarea adresei grupului de discutii pe Internet http://groups.yahoo.com/group/parteneriatpentrudezvoltare/ si adresei e-mail: [email protected] a devenit o obisnuinta pentru toti dintre noi, partenerii asociati voluntar pentru dezvoltarea regiunii in care traim!

Proiectul nostru „Parteneriat pentru Dezvoltare 2007-2013” este o poveste de succes!

Beneficiar: Regiunea Nord-Vest
Date contact: ADR Nord-Vest, [email protected]
Regiunea: Regiunea Nord-Vest

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top