Proiect “ROBUDENT: reteaua Romano- Bulgara de cooperare in domeniul sanatatii oro-dentare

 

Facultatea de Medicina Dentara, Universitatea Ovidius Constanta in parteneriat cu Consiliul Judetean Constanta, Primariile Negru-Voda si Baneasa – Judetul Constanta, Romania; Municipalitatile General Tochevo si Krushari din Districtul Dobrich, Bulgaria a derulat proiectul ROBUDENT- Reteaua Romano- Bulgara de cooperare in domeniul sanatatii oro-dentare, Proiect finantat de Uniunea Europeana, Program Phare CBC 2005 Romania – Bulgaria, Cod Perseus: CBCRO2005/017-535.01.03.05.

Proiectul incurajeaza dezvoltarea si fortificarea retelelor de profesionisti in domeniul sanatatii publice si formarea unui parteneriat durabil intre autoritatile locale, medicii dentisti din cele 6 centre pilot de sanatate publica oro-dentara si o institutie academica, Facultatea de Medicina Dentara – Universitatea Ovidius Constanta.

In urma implementarii acestui proiect s-a putut face o paralela intre modul de proiectare si desfasurare a actului medical dentar din ambele tari, s-au putut trage concluzii si invataminte utile de ambele parti, s-au dezvoltat relatii de cooperare si prietenie intre medicii dentisti romani si bulgari.

Proiectul a contribuit la dezvoltarea de structuri de cooperare medicala transfrontaliera, la incurajarea implicarii locale in Programul PHARE CBC si derularea de actiuni care vor creste gradul de implicare si constientizare a populatiei referitor la accesul la serviciile specializate de medicina dentara.

Proiectul condus de Prof.dr. Corneliu Amariei, Decanul Facultatii de Medicina Dentara, a realizat reteaua Robudent care reuneste 6 centre pilot de sanatate publica oro-dentara si conectarea ei la Centrul Transfrontalier de Cercetari pentru Sanatate Oro-Dentara, fiind primul centru in cercetarea oro-dentara de acest gen. Toti partenerii au primit aparatura moderna: calculatoare, imprimante si birotica in mod echitabil.

In perioada 28-29.07.2008 la General Tochevo, Bulgaria si 30-31.07.2008 la Negru voda, Romania au avut loc “Seminariile de pregatire profesionala pe teme de sanatate oro-dentara”. Medicii au primit 16 credite EMC (Educatie Medicala Continua) din partea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, suporturile de curs si CD-uri.

Aceste seminarii au fost premergatoare vCampaniilor de informare a populatiei si consultatii gratuite in cele 4 localitati din proiect”. Sloganul campaniilor: “DINTI FRUMOSI – OAMENI SANATOSI”. In cadrul campaniilor de informare-educare s-au distribuit 500 pliante de popularizare a proiectului, 2500 brosuri “Educatie pentru sanatate oro-dentara” in limba bulgara si 2500 in limba romana unui numar cat mai mare de locuitori si in scolile generale din raza proiectului.

Au fost examinate 200 de persoane cu venituri mici si 600 copii la cabinetele dentare din centrele pilot, evaluandu-se astfel sanatatea orodentara si nevoile de tratament ale acestora.

Valoarea totala a proiectului este de 49.979 euro iar durata de implementare este de 12 luni.

“Obiectivul general al Programului Phare CBC 2005 Romania – Bulgaria este promovarea dezvoltarii economice durabile a regiunii de granita dintre Romania si Bulgaria, cu scopul de a reduce caracterul periferic, prin cresterea cooperarii transfrontaliere intre sectoarele public si privat, precum si intre cetateni”; proiectul este derulat in Romania prin Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor ca Autoritate Contractanta si Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliere RO – BG Calarasi.

Beneficiar: Facultatea de Medicina Dentara, Universitatea Ovidius Constanta
Date contact:
Prof. Dr. Corneliu Amariei,
Tel./ Fax: 0241-545697,
E-mail: [email protected]
Regiunea: Constanta

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.