Statiunea Balvanyos, reabilitata cu fonduri Regio

Balvanyos.jpeg

BalvanyosStatiunea balneoclimaterica Baile Balvanyos se modernizeaza cu noi facilitati pentru welness si SPA, realizate printr-o investitie sustinuta de fondurile REGIO.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru (ADR Centru) a semnat, impreuna cu reprezentantul S.C. Imperial Management SRL, contractul de finantare pentru proiectul „Crearea si extinderea infrastructurii balneare si de agrement a Hotelului Best Western Balvanyos”.

Cererea de finantare este aprobata si obtine fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional, Domeniul Major de Interventie (DMI) 5.1 – Crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism.

Contractul a fost semnat de catre administratorul societatii, Lorand Szarvadi-Teglas si de catre directorul ADR Centru, Simion Cretu.

Prin proiectul contractat, cu o valoare totala de peste 13,37 milioane lei, beneficiarul a solicitat ca finantare nerambursabila suma de peste 6,14 milioane lei, diferenta dintre cele doua sume fiind co-finantarea asigurata de catre beneficiar pentru implementarea proiectului.

Prin fondurile alocate proiectului, se propune construirea unei infrastructuri balneare si de agrement, respectiv a unei cladiri complet noi care va fi legata de cladirea istorica (Hotel Best Western Balvanyos) la nivelul etajului I printr-o pasarela inchisa.

Aripa A va adaposti totalitatea bazinelor si functiunilor anexe acestora, aripa B va gazdui cabinete medicale, o sala de gimnastica medicala si grup de terapie, o sala de fitness, mofeta, si o camera salina, corpul C va fi o sauna finlandeza, iar corpul D – centrala termica.

Centrul de agrement va avea un pronuntat caracter inovativ, sustinut prin modernizarea si dezvoltarea structurilor balneare si de agrement existente. Practic, atat spatiile existente, cat si structurile de agrement noi, pentru welness si SPA, vor fi dotate cu echipamente si utilaje tehnologice de ultima generatie.

Peste 37 de milioane de euro investiti in turism, in Regiunea Centru

In judetul Covasna, turismul este un factor de dezvoltare si una dintre cele mai importante resurse pentru economia locala, care asigura un mare numar din locurile de munca existente. Datorita conditiilor de mediu si a factorilor naturali, cea mai dezvoltata forma de turism din statiunea Baile Balvanyos este turismul balnear.

“Este necesara diminuarea sezonalitatii acestui segment prin dezvoltarea si a altor forme de turism practicabile. Prin semnarea acestui nou contract avem, pe acest domeniu destinat modernizarii infrastructurii de turism si valorificarii resurselor naturale, la nivelul celor sase judete din Regiunea Centru, un numar de 21 proiecte finantate cu fonduri Regio. Am alocat la nivel regional pana acum, din bugetul programului, fonduri nerambursabile in valoare de 37,5 milioane euro, pentru modernizarea structurilor de cazare si pentru crearea unor noi atractii turistice. Astfel, prin cresterea calitatii acestor servicii, obiectiv stabilit prin aceste proiecte, si alaturi de celelalte proiecte finantate prin Program, vom reusi sa cream acea baza ce va convinge turistii din tara si din strainatate sa ne viziteze”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pe DMI 5.2 la nivelul Regiunii Centru au fost depuse, pana la data de 30 aprilie 2013 un numar de 83 proiecte, in valoare totala de aproape 117 milioane euro, din care au fost contractate 21 cereri de finantare. inca un proiect se afla in faza precontractuala si 12 proiecte sunt in evaluare. S-au finalizat deja 7 proiecte finalizate si au fost platite beneficiarilor 11,3 milioane euro.

Prin proiectele contractate se vor moderniza 8 unitati de cazare, se vor reabilita 2 statiuni turistice si se vor dezvolta 4 structuri de agrement. Alte 3 puncte salvamont nou construite si unul reabilitat; precum si o partie de schi, un parc dendrologic, un parc natural ecodidactic, un parc natural urban si un DINO PARC vor reprezenta investitiile realizate prin aceste proiecte.

De asemenea, acest domeniu de interventie sustine imbunatatirea accesului si amenajarea statiunii Harghita Bai, constructia unui teren de golf in Cisnadie si crearea a 223 noi locuri de munca.

Sursa : ADR Centru

Sursa foto: Turistik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.