Apele mai curate dau o noua viata in Szczecin

 

Cu ajutorul finantarii de la UE in cadrul Instrumentului pentru Politici Structurale de Pre-aderare (ISPA), in orasul Szczecin se stabilesc bazele pentru dezvoltarea durabila prin investitii ce duc la modernizarea aprovizionarii cu apa si a instalatiilor de tratare a apei. Situat pe raul Odra, orasul-port Szczecin (populatia 420 000) are o contributie deosebita la poluarea din Marea Baltica.

In prezent, orasul are doar un statie mica de epurare a apei, situata la est. Nu exista nici un tratament de plante pe malul de vest, si numai 13% din valoarea totala a apelor uzate, generata in orasul este in prezent tratata.

Calitatea apei potabile in Szczecin este, de asemenea, cu mult sub standardele UE. Aprovizionare cu apa a orasului este in mare masura dependenta de o singura conducta principala de apa avand drept sursa lacul Miedwie, situat in sud-estul orasului. Rata de scurgere in sistemul de distributie a apei este de asemenea ridicata.

In martie 2000 orasul a completat un plan general prin care sa puna in aplicare un program de investitii majore, care includea doua instalatii noi de tratare a apelor reziduale de pe malul de vest, ameliorarea plantelor de pe malul de est, si un important program de reabilitare si extindere a canalizarilor.

Scopul general este de a permite orasului sa realizeze in conformitate cu standardele UE, si in special cu Directia urbana a apelor reziduale(1) si a apei potabile(2).

Programului de investitii in sectorul apei este o promisiune mare, care costa mai mult de 280 de milioane de EUR. Finantarea UE a fost deja alocata pentru prima faza a procesului de lucru, care costa mai mult de 47 de milioane de EUR, incluzand 23 de milioane de EUR pentru aprovizionarea cu apa si 24 de milioane de EUR pentru tratarea apei. Asistenta tehnica pentru pregatirea etapelor proiectului de mai tarziu este, de asemenea, conditionata.

Cost total: 288 000 000 euro
Contributia UE: 190 080 000 euro

Contact
National Fund for Environmental Protection and Water Management
Head of the Cohesion Projects Department
Norbert , Slowik
ul.Konstruktorska 3A
PL – 02-673 , Warszawa
Polska
Tel.: +48 22 8490079
Fax: +48 22 8492098
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.